Diş apsesi tedavi edilmezse oluşan enfeksiyon çenenin diğer kısımlarına, başa ve boyun bölgesine ileri evrelerde ise tüm bedene yayılabilir ve hayati tehlike oluşturabilir.
İçindekiler
Apse Nedir?
Apse vücudun herhangi bir kısmında, görünmeyen bir bölmede veya yüzeyde oluşabilen, genel sağlığı etkileyen bir çeşit irin birikimidir. Vücutta enfeksiyon oluştuğunda bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir. Diş apsesi diş eti dokularının içerisinde, etrafında ya da dişi tutan kemikte görülebilen lokal bir iltihaplanmadır. İltihap olan bölgede cerahat birikimi ile kendisini gösterir. Apse oluşumunun farklı nedenleri vardır ve apsenin oluşum yerine göre periapikal apse vb. gibi farklı şekillerde de adlandırılabildiği bilinmektedir.
Diş Apsesi Neden Olur?
Dişte görülen apsesinin oluşumuna sebep olan pek çok faktör vardır ve tek ve kesin bir nedenden bahsetmek yanlıştır. Bakterilerin diş çevresindeki dokulara ve dişe girmesi ile apse oluşur. Diş kırıkları, çürükler, diş eti hastalıkları diş apsesi nedenleri arasında başta gelenler arasındadır. Diş apsesi zonklama şeklinde bir ağrı ile kendisini gösterir ve ileri evrelerde ateş yüksekliğine de sebep olabilir.
Diş Apsesi Türleri Nelerdir?
Diş apsesinin farklı türleri vardır ve bu türler bulundukları yere bağlı olarak belirlenmiştir en yaygın şekilde görülen 3 diş apsesi türü şu şekilde sıralanabilir;
- Diş eti apsesi; Diş etlerinde görülen apse türüdür.
- Periapikal apse: Diş kökünün uç kısmında görülen apse türüdür.
- Periodontal apse: Diş kökünün çevresinde görülen apsedir ve kemiğe kadar yayılabilir.
Diş Apsesini Önleme Yolları
Diş apsesini önleme yolları şu şekilde sıralanabilir:
- Diş apsesini önlemek için ağız ve diş sağlığını önemsemek ve hijyene önem vermek çok önemlidir.
- Düzenli aralıklarla diş hekimi muayenelerine gidilmeli ve gerekli görülüyorsa dişler temizlenmelidir.
- Dişler günde 2 defa fırçalanmalıdır.
- Diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir.
- Şekerli gıdaların ve içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
Diş Apsesi Nasıl Anlaşılır?
Diş hekimi diş apsesinin varlığını hasta hikayesini dinleyip diş ve diş çevresini inceleyerek tespit edebilir. Dişlere yapılan dokunma ve basınç apse olması durumda kişiye ağrı hissettireceğinden bu şekilde de apse varlığı anlaşılabilir. Öte yandan çekilecek röntgen de diş ve diş etlerinde var olan apselerin saptanmasını sağlar. Apse kaynaklı enfeksiyonun yayılma durumunu tespit etmek için BT taraması da yapılabilir.
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş apsesi şüphesi ile diş hekime başvurduğunuzda genel kontroller yapılır, yapılan değerlendirme sonucu apse saptanırsa apsenin hangi evrede olduğunu anlamak için röntgen çekilir. Çekilen röntgen sonrası enfeksiyonun dişlerdeki sinirlere yakınlığı incelenir. Sinirlere ulaşan bir enfeksiyon varsa kanal tedavisi uygulanır ve sinirler alınır. Diş etlerinin temizlenmesi için gerekli işlemler yapıldıktan sonra apse olan bölgelerin küretajı gerçekleştirilir. İltihap durumuna bağlı olarak lokal uyuşturma yöntemleri yetersiz görülürse cerrahi müdahale de yapılabilir. Diş apsesinde kullanılan en yaygın tedavi yöntemi kanal tedavisidir. Kanal tedavisi ile tek bir seans ile apse tedavisi yapılabilir ve kişi günlük hayatına hemen dönebilir.
Diş Apsesi Patlaması
Bazı vakalarda diş apsesi patlayabilir. Bu patlamaya oluşan bir basınç sebep olabilir. Diş kökünde ya da diş etlerinde oluşan apse patladığında biriken iltihap boşalır ve ağza kötü bir sıvı yayılır. Kötü bir koku ve tat oluşur ve apsenin patladığı anlaşılır. Apse patladığında iltihap boşalsa da bu tedaviye ihtiyaç olmadığı anlamına gelmez ve diş hekimi durumu değerlendirmelidir. Uygun görülen tedavi diş apsesi patladıktan sonra da uygulanabilir.
Diş Apsesini Önleme Yolları
Diş apsesinin oluşmasını engellemenin kesin bir yolu yoktur ancak apse oluşumu riskini minimize etmek için ağız ve diş hijyenine önem vermek ön koşuldur. Dişleri temiz tutup günde 2 kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak önerilir. Düzenli olarak diş sağlığını kontrol ettirmek ve diş hekimi gerekli görüyorsa dişleri temizletmek de apse oluşumunu önleyebilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gömük diş, ağızda çıkması gereken yerde çıkma vaktinin geçmesine rağmen çıkamamış diş…
Devamını OkuDiş sallanması, beyaz diş etlerinde yumuşama meydana gelen kişiler bulunmaktadır. Bu …
Devamını Oku