language-tr language-en
    Randevu Talebi Yol Tarifi Al
    +(90) (542) 322 58 33

    Bruksizm

    dis-sikma-gicirdatma-tedavisi

    Diş Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi

    Diş sıkma (gıcırdatma) tedavisi farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Diş …

    Devamını Oku
    cenede-botulinum-toksin-uygulamasi

    Çenede Botulinum Toksin Uygulaması

    Çenede botulinum toksin uygulaması son dönemlerde oldukça sık tercih edilen estetik i…

    Devamını Oku
    cene-eklemi-rahatsizligi

    Çene Eklemi Rahatsızlığı

    Çene eklem rahatsızlığı, alt çene ile üst çeneyi birbirine bağlamakta olan çene eklem…

    Devamını Oku

    Bruksizm tedavisi, bireylerin dişlerini sıktığı, gıcırdattığı ya da birbirine bastırdığı bir durumlarda uygulanan bir tedavidir. Bruksizm yani diş gıcırdatma sorununa sahip olan bireyler, uyanık olduğu anlarda bilinçsiz bir şekilde dişlerini sıkabilmektedir. Ayrıca uyku esnasında da bunu yapabilmektedir. Genelde bu durum uyku bozukluğu ile alakalı bir sorun olarak kabul edilmektedir.

    Uyku esnasında da dişlerini gıcırdatan kişilerde horlama veya uyku apnesinin daha sık görüldüğü bilinmektedir. Eğer hafif bir düzeyde ise herhangi bir tedavi gerektirmeyebilmektedir. Ancak bazı kişilerde bu durum ciddi sorunlara ve baş ağrılarına yol açabilmektedir. Aynı zamanda dişlerin hasar görmesine de yol açabilmektedir. Bireyler yoğun bir belirti olmadığı sürece uykularında dişlerini sıktıklarını bilmemektedir. Bu noktada bruksizm tedavisi gerekmektedir.

    Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir?

    Diş gıcırdatma veya diş sıkma olarak da bilinen bruksizm sorunu, ilerleyen seviyelerde farklı durumlara yol açabilmektedir. 

    funda-erciyas-kimdir

     

    Genelde birey uykudayken bunu gerçekleştirmektedir ancak bazı hastalar uyanıkken de dişlerini gıcırdatmakta ve sıkmaktadır. Bu hastalarda horlama, uyku apnesi gibi sorunlar çok daha sık görülmektedir. Ayrıca zamanla dişlerde sorun ortaya çıkabilmektedir.

    Bruksizm (diş sıkma) hafif bir seviyede ise zamanla kendi kendine iyileşebilmektedir. Ancak yüksek düzeylerde bu durum oldukça zordur. Böylelikle de çene bozuklukları, diş hasarları görülebilmektedir. Durumun fark edilebilmesi için hastanın düzenli olarak ağız ve diş bakımı yaptırması gerekmektedir. Diş sağlığı için oldukça önemli bir sorun olduğu söylenmekte ve bruksizm tedavisi gerekmektedir.

    Bruksizm (Diş Sıkma) Neden Olur?

    Bruksizm sorununun tam olarak nedeni hala bilinememektedir. Ancak psikolojik ve genetik nedenlerden dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir.

    Bruksizm nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Anksiyete
    • Stres
    • Öfke
    • Hayal kırıklığı
    • Gerginlik

    Bruksizm, özellikle kişinin kendini baskı altında hissettiği dönemlerde daha sık ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabildiği gibi bruksizm, şu sorunlarla da ilişkilendirilmektedir:

    • Parkinson hastalığı
    • Demans
    • Reflü bozukluğu
    • Epilepsi
    • Gece terörü
    • Uyku apnesi
    • Dikkat eksikliği
    • Hiperaktivite bozukluğu

    bruksizm-dis-sikma-nedir

    bruksizm-dis-sikma-belirtileri-nelerdir

    Bruksizm (Diş Sıkma) Belirtileri Nelerdir?

    Bruksizm (diş sıkma) belirtileri arasında pek çok farklı durum yer almaktadır. Ayrıca bruksizm, uyanıkken gerçekleşen ve uykuda gerçekleşen olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

    Farklı nedenlerden ve hastalıklardan dolayı kaynaklanabilen bruksizm belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

    • Uyku bozukluğu
    • Yanağın iç kısmında çiğnemeden dolayı kaynaklanan hasar
    • Çenede, boyunda ve yüzde meydana gelen ağrı
    • Şakaklarda hissedilen baş ağrısı
    • Kulakta meydana gelen ağrı
    • Aşınmış diş minesi
    • Kişinin partnerini uyandıran derecede diş gıcırdatması
    • Sürekli birbirine kenetlemekten dolayı artan diş ağrısı
    • Dişte oluşan hassasiyet
    • Yorgun ve kasılan çene kasları

    Bruksizm (Diş Sıkma) Nasıl Teşhis Edilir?

    Muayene esnasında diş sıkma belirtilerine dair nelerin var olduğu incelenmektedir. Eğer bruksizm belirtileri ile karşılaşılırsa diğer muayeneye kadar nelerin değişip değişmediği yeniden kontrol edilmektedir. Fethiye bruksizm teşhisi konulduğunda hastanın kullandığı ilaçlar, günlük yaptığı işler, uyku alışkanlıkları kontrol edilmektedir. Fiziksel muayene ile birlikte hastanın durumu ortaya çıkarılabilmektedir.

    Bruksizm Psikolojik midir?

    Diş gıcırdatma sorunu olan bruksizmin neden olduğu ve hangi sebeplerden dolayı ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Uyanık bruksizm sorununun kaygı, öfke, stres ve hayal kırıklığı gibi psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabildiği düşünülmektedir.

    bruksizm-psikolojik-midir

    bruksizm-dis-sikma-tedavisi-nasildir

    Yemek Yerken Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Neden Olur?

    Yemek yerken diş gıcırdatmanın çok çeşitli sebepleri olabilmektedir. Uzman bir diş hekimi muayenesinden geçmek gerekmektedir. Psikolojik sebepler, bruksizm sorununa neden olabilmektedir.

    Bruksizm (Diş Sıkma) Tedavisi Nasıldır?

    Hastaların bazılarında özellikle de çocuk yaşlarda olanlara bruksizm (diş sıkma) tedavisi uygulanmasına gerek yoktur. Çünkü hafif düzeylerde diş sıkma sorunu (bruksizm) bazen kendiliğinden geçebilmekte veya sorun kolayca tedavi edilebilmektedir.

    Fakat bazı vakalarda durum oldukça ilerlemiştir ve pek çok belirti ileri seviyede bulunmaktadır. İlerleyen seviyelerde hastaların bu sorunu yaşamasına neden olan sebepler aranmaktadır. Altta yatan sebepler bulunduğunda durum, kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca hastanın kendine zarar vermesini engelleyen bazı yöntemler uygulanmaktadır. Diş sıkmanın seviyesine uygun bir tedavi yöntemi belirlenmekte ve uygulanmaktadır.

    Bruksizm (Diş Sıkma) Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

    Bruksizm tedavisi Fethiye'de birçok yöntem uygulanmaktadır. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı diş hekimi ve hasta arasında gerçekleşecek konuşma sonrasında netlik kazanacaktır.

    Bruksizm (diş sıkma) tedavisinde uygulanan yöntemler aşağıdaki gibidir:

    • Bruksizm tedavisinde gece plağı: Gece plakları, kişinin diş ölçüsü alınıp kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Diş sıkma sorununu önleyen gece plaklarının; kas, diş ve çene eklemini koruyan ve tedavi eden özellikleri mevcuttur.
    • Bruksizm tedavisinde dental botoks: Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen botulinum toksin, toplumda botoks olarak bilinmektedir. Pek çok estetik ve fonksiyonel sorunların giderilmesinde kullanılan botoks, bruksizm tedavisinde de güvenle kullanılmaktadır. Bruksizm tedavisinde kullanılan botoks, ilgili bölgedeki kasın işlevlerini geçici bir süre ile yok etmektedir. Bu yöntem masseter botoksu olarak da bilinmektedir. Bruksizm tedavisinde dental botoks uygulamasının mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından yapılması gerekmektedir.