language-tr language-en
    Randevu Talebi Yol Tarifi Al
    +(90) (542) 322 58 33

    Ortodonti Tedavi

    seffaf-plak-tedavisi

    Şeffaf Plak Tedavisi

    Şeffaf plak tedavisi, son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte oldukça sık ön…

    Devamını Oku
    ortodonti-dis-teli

    Ortodonti (Diş Teli)

    Ortodonti (diş teli), diş ve ağız yapısının düzensizliklerini gidermek için uygulanma…

    Devamını Oku

    Ortodonti dişlerdeki çapraşıklıkları, dişlerin hizalanışındaki problemleri, alt ve üst çenenin kapanış problemlerini çözmek için uygulanan bir diş tedavisidir. Ortodonti diş teli tedavisi yani sabit braketler, şeffaf plaklar gibi tedavi yöntemlerini içerir. Hastanın diş problemine uygun olarak bir tedavi yöntemi seçilir. Ortodonti tedavi yöntemlerinin diğer tedavilere göre avantajları ve dezavantajları bulunur. Bu tedavi süreleri ve fiyatları yöntemlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

    İçindekiler

    dishekimifundaerciyaskimdir

    Ortodonti Nedir?

    Ortodonti, dişleri düzgün hizalanması, alt ve üst çenenin ilişkisi ve ağız sağlığını iyileştirme amacıyla uygulanır. Dişler ile çenenin uyumlu olması ortodonti tedavisinin hedeflerindendir. Ortodontik tedavi, sadece dişlerin estetik görünümünü iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda ağız sağlığına ve genel sağlığa da katkı sağlar. Dişlerin doğru hizalanması, çiğneme işlevinin geliştirilmesine ve dişlerin daha iyi temizlenmesine yardımcı olur.

    Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Gerekli Olur?

    Ortodonti tedavisi diş ve çenedeki problemlerin düzeltilmesi gereken durumlarda gerekli olur. Diş çarpıklığı, çene kapanış bozukluğu, dişler arasında boşluk, çene ve diş problemlerine dayalı konuşma bozukluğu durumlarında ortodonti tedavisi uygulanır. Çene yapısındaki problemler uyku apnesi ve horlama gibi solunum sorunlarına neden olabilir. Dişlerin hizalanışı çiğneme problemlerine ve estetik kaygılara yol açabilir. Bu sorunların çözümünde ortodonti tedaviler uygulanır.

    Ortodonti Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

    Ortodonti tedavisinin faydaları dişlerin, çenenin ve ağız sağlığının iyileştirilmesine yarar. Dişler düzgün hizalanır, çene ilişkilerinin düzeltilmesine yardımcı olur. Bu şekilde hem ağız sağlığı iyileştirilir hem de estetik bir görünüm sağlanır. Ortodonti tedavisinin faydaları arasında dişlerin daha iyi temizlenmesi sayılabilir. Diş çürüğü, diş eti problemleri gibi sorunların riski en aza indirilir. Ortodonti tedavisi ile solunum problemleri giderilir, iyi bir çene yapısına sahip olunur. Bunlarla birlikte psikolojik olarak olumlu sonuçları görülür.

    Ortodontik Tedavi Seçenekleri

    Ortodontik tedavi seçenekleri; sabit braketler, şeffaf plaklar, lingual braketler, dil altı braketleri içermektedir. Ortodonti tedavisi ile çene ve diş problemleri düzeltilir. Bu tedavi seçeneklerinin hangisinin kullanılacağı, diş hekiminiz tarafından sizin diş probleminize göre belirlenir.

    Sabit Braketlerin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

    Sabit braketler dişlerin düzeltilmesi için en çok uygulanan tedavi yöntemidir. Sabit braketler dişlere daha fazla baskı uygularlar ve tedavide hızlı sonuç verirler. Dişlerin hizalanmasını daha kesin bir şekilde kontrol edebilirler. Tüm yaş grupları için uygun bir tedavi türüdür.

    Görünür şekilde olmaları sabit braketlerin dezavantajlarından biridir. Dişlere yapıştırılır ve ağız içerisinde rahatsızlık yaratabilir ve diş etleri tahriş olabilir. Düzenli olarak temizlenmesi gerekir ve özel fırçalar kullanılır. Braketlerin sert yiyecekler ile kullanılmaması gerekir.

    Şeffaf Plakların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

    Şeffaf plaklar dişlere takıp çıkarılan aletler oldukları için daha çok tercih edilebilirler. Şeffaf plaklar ağızda daha az rahatsızlık yaratırlar. Çok kolay şekilde takıp çıkarılabilirler. Yemek yeme ve diş fırçalama sırasında çıkarılır, ve günlük hayatta rahatça kullanılabilirler. Kırılma ve hasar görme gibi sorunlar doğmaz.

    Şeffaf plakların dezavantajları arasında en önemli neden diğer tedavi yöntemlerine göre daha az etkili olmasıdır. Şeffaf plaklar da düzenli olarak temizlenmelidir.

    Lingual Braketlerin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

    Lingual braketler dişlerin arkasına yerleştirilen ortodonti tedavi yöntemlerinden birisidir. Dişlerin arkasına yerleştirildiği için daha az görünür haldedirler. Dişlerin arkasında bulundukları için sabit braketlere göre daha doğrudan bir kuvvet uygularlar. Dişlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde düzeltilmesine yardımcı olabilir. 

    Lingual braketler dişlerin arkasına yerleştirilmiş olduğu için dil ve diş etlerini daha çok rahatsız edebilirler. Diğer braketlere göre daha maliyetli olabilirler. Düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Diğer braket türlerine göre tedavi süresi daha uzun süreli olabilir.

    Metal Braketler ve Ortodonti

    Metal braketler en yaygın kullanılan ortodonti tedavi yöntemidir. Ucuz maliyetli olması ve dişleri en etkili şekilde düzeltmeleri yönüyle sıklıkla tercih edilirler. Metal oldukları için sağlam ve dayanıklıdırlar. Metal braketler paslanmaz özelliktedir ve braketler arasından bir tel geçirilir. Görünüm olarak belirgin olması estetik bir görüntü oluşturmaz. Ortodonti tedavisinde en hızlı çözüm, metal braketler ile alınır bu yüzden çok tercih edilirler.

    Metal Braketlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

    Metal braketlerin bakımında diş fırçası ve diş ipi düzenli olarak kullanılmalıdır. Braketler için özel fırçalar bulunur. Bunlar aracılığıyla braketlerin ve tellerin araları temizlenebilir. Metal braketler, normal diş temizliğinden daha fazla bakım isteyebilir. Çünkü yemek artıklarının braketler arasında birikmesi başka türlü önlenemez. Düzenli ağız bakımı yapılmalıdır.

    Metal Braketlerin Yan Etkileri Nelerdir?

    Metal braketler dişlere ilk takıldığı zaman bir alışma süreci gerekebiliyor. Bu süreç sırasında yanaklarda hafif batmalar, çene ağrısı gibi sorunlar yaratabiliyorlar. Bu belirtiler birkaç gün sonrasında alışma ile geçebiliyor. Metal braketler ile tüketilen besinler önemlidir. Sert yiyecekler braketlerin kırılmasına yol açabilir. Braketlere bağlanan tel kopabilir. Ağızda ya da dudaklarda yaralar oluşabilir. Doktorunuzun önerilerine uymanız, herhangi bir yan etki yaşamamanıza neden olur.

    Seramik Braketler ve Ortodonti

    Seramik braketler, ortodonti tedavisinde renginin uyarlanabilmesi nedeniyle tercih edilen yöntemlerden birisidir. Seramik braketler, dişlerin rengine uygun olarak tasarlanabilir. Doğal dişlerimizle uyumlu bir görüntü meydana gelir. Metal braketlere göre daha pahalı ve daha kırılganlardır. Seramik braketler estetik görünüme önem veren kişiler tarafından tercih edilir.

    Seramik Braketlerin Avantajları Nelerdir?

    Seramik braketler renklerinin doğal diş rengine yakın seçilebilmesi yönüyle avantajlıdır. Seramik braketler, herhangi bir alerjik reaksiyona sahip olmaz ve tedavi süreçleri metal braketlerle aynıdır. Renginin uyumlu olabilmesi nedeniyle sıklıkla tercih edilir.

    Seramik Braketlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

    Seramik braketlerin temizliği daha kolay olabilir ancak leke tutma ihtimali daha fazladır. Bu tedavi süresince sigara içmek ve lekelere neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Seramik braketler her yemekten sonra fırçalanmalıdır. Doktorun önerdiği ağız bakım ürünleri ve diş macunu kullanılmalıdır.

    Seramik Braketlerin Dezavantajları Nelerdir?

    Seramik braketlerin dezavantajları metal braketlere göre daha kırılgan olmalarıdır. Daha yüksek bir maliyete sahiptirler ve tüketilen yiyecek, içeceklere göre renk değişimi yaşanabilir. Seramik braketler üzerindeki ince porselen çıkıntılar kırılabilir. Seramik braketler metal braketlere göre daha hassas bir yapıya sahiptir.

    Lingual Braketler ve Ortodonti

    Lingual braketler, dişlerin arka taraflarına yapıştırılan bir ortodonti tedavi yöntemidir. Görünmeyen bir yerde olduğu için tercih edilmesi de artar. Dilin olduğu tarafa yakın olduğu için lingual braketler, dil ve diş etlerinde sorunlara yol açabilir. Estetik açıdan avantajlı olması yönüyle sıklıkla uygulanabilir.

    Lingual Braketlerin Avantajları Nelerdir?

    Lingual braketlerin en büyük avantajı diş arkasına takıldığı için görünür olmamasıdır. Konuşma sorunları ilk zamanlarda görülür ama kısa bir süre sonra kişi alışır. Genellikle genç erişkinler tarafından tercih edilir. Estetik bir kaygı yaratmaz bu yüzden iş ve sosyal hayatta olumlu etkileri görülür.

    Lingual Braketlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

    Lingual braketlerin bakımı sırasında diş fırçalamaya ekstra özen gösterilmesi gerekir. Düzgün temizlenmediği takdirde diş eti iltihabı görülebilir. Normalde diş temizliğine ayrılan sürenin daha fazlasının harcanması gerekir. Ağız duşu, diş ipi, diş arası fırçası kullanılması gerekir.

    Lingual Braketlerin Dezavantajları Nelerdir?

    Lingual braketlerin en büyük dezavantajı da dilin bu braketlere alışma sürecidir. İlk başlarda konuşmada zorluk yaşanabilir. Dişin iç kısmında kullanıldığı için daha ince ve küçük teller kullanmak gerekir. Bu da tedavi süresinin daha uzun olmasına yol açar. Maliyeti de diğer tedavi yöntemlerine göre daha fazla olacaktır.

    Şeffaf Plaklar ve Ortodonti

    Şeffaf plaklar, tel takmak istemeyen ama dişlerinin görünümünü düzeltmek isteyenlerin tercih ettiği bir ortodonti tedavi yöntemidir. Kişinin diş ölçüleri alınarak takıp çıkarılabilen bir formda üretilir. İki haftada bir bu plaklar yeni ölçüler alınarak yenilenir. Diş teli tedavisine göre avantajları ve dezavantajları bulunur.

    Şeffaf Plakların Avantajları Nelerdir?

    Şeffaf plakların avantajı görünmez bir şekilde olmasıdır. Diş teli tedavisine göre daha konforludur. Ağız içerisinde herhangi bir yara oluşturmaz. Diş teli tedavisine göre daha ağrısızdır. Konuşma üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

    Şeffaf Plakların Bakımı Nasıl Yapılır?

    Şeffaf plak bakımı kolay şekilde yapılabilir. Takılıp çıkarılabildiği için soğuk veya ılık su altında iyice yıkanarak temizlenebilmektedir. Günlük yaşamda yemek yerken çıkarıldığı için temizliği daha kolay olacaktır. Şeffaf plağın da düzenli temizlenmesi ağız ve diş sağlığının korunması için önemlidir.

    Şeffaf Plakların Dezavantajları Nelerdir?

    Şeffaf plaklar sürekli çıkarılıp takıldığı için genellikle kullanan kişiler tarafından özel günlerde, günün uzun sürelerinde çıkarılıp kullanılmıyorlar. Bu şekilde diş tedavisinin süresi uzamış oluyor. Şeffaf plakların gün içerisinde 18-20 saat kullanılması gerekmektedir. Sadece yemek yerken ve sonrasında diş fırçalarken çıkarılmalıdır.

    Dil Altı Braketler ve Ortodonti

    Dil altı braketler, dişlerin dil tarafındaki kısımları yani görünmeyen arka taraflarına uygulanan ortodontik tedavi yöntemine denir. Normal braketler dişlerin ön yüzeyine yapıştırılır. Dil altı braketler dişlerin arka yüzeyine yapıştırıldığı için dışarıdan bakıldığında görünmez şekildedir. Dil altı braketler kişinin dişlerine özel olarak üretilir.

    Dil Altı Braketlerin Avantajları Nelerdir?

    Dil altı braketlerin en önemli avantajı görünmemesidir. Dışarıdan bakıldığı zaman görünmediği için özellikle yetişkin kişiler, iş hayatı ve sosyal çevrelerinde estetik bir görünüme engel olmayacağı için bu tedavi yöntemini seçerler. Dil altı braketler hastada alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Her yaş grubuna uygundur. Dil altı braketler kişiye özel olarak üretilir ve tedavi boyunca yaşanabilecek sıkıntıları azaltmış olur.

    Dil Altı Braketlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

    Dil altı braketlerin bakımı ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanılarak yapılmaktadır. Dişlerin iç taraflarında olduğu için bakımı biraz zor olabilir. Diş fırçası ile dişlerin iç yüzeyleri aşağıdan yukarı doğru fırçalanır. Ara yüz temizleme fırçaları mutlaka kullanılmalıdır. Diş tellerinin araları bu fırça yardımıyla temizlenir. Dişlerin aralarında plak birikmesi de diş ipi vasıtasıyla temizlenir.

    Dil Altı Braketlerin Dezavantajları Nelerdir?

    Dil altı braketlerin dezavantajı, uygulama açısından diş hekimi açısından zor olması ve kişinin ortodonti tedavisini daha uzun sürelere çıkarması olabilir. Normal ortodontik tedavi yöntemlerine göre daha maliyetlidir. Dil altı braketlerin yerleştirilmesi diğer tedavilerden daha uzun sürer ve kontrollerde de uzun zaman harcanır. Tedavinin süresi de normalden daha uzun olur.

    Ortodontik Tedavi Aşamaları Nelerdir?

    Ortodontik tedavi aşamaları muayene, hazırlık, planlama, uygulama şeklinde sıralanabilir. İlk olarak hangi sorunların yer aldığı ilk muayene ile değerlendirilir. Hangi tedavi yöntemlerinin size uygun olduğu kararlaştırılır ve tedavi süresi, tedavinin aşamaları hakkında bilgilendirme yapılır. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce gömülü dişler, çürük dişler gibi sorunlar varsa bunların çözümü sağlanır. Daha sonra tedavi planı yapılır. Hastaya uygun olarak belirlenen tedavi yöntemi uygulanır. Düzenli kontroller ile tedavi olumlu sonuçlar verecektir.

    Ortodontik Tedavi Süresi Ne Kadardır?

    Ortodontik tedavi süresi hastaya göre değişiklik gösterir. Sabit braketlerin kullanımında tedavinin süresi, hastanın diş problemlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Hasta, doktorun verdiği önerilere uyarsa hedeflenen zamanda tedavi sonlanabilir. Eğer hasta diş bakımına özen göstermezse, önerilmeyen besinleri tüketirse, braket kopmaları meydana gelebilir. Ortalama bir ortodontik tedavi süresi 22-24 ay sürebilir.

    Ortodontik Tedavi Fiyatları 2023

    Ortodontik tedavi fiyatları 2023 yılında uygulanan tedavi yöntemlerine göre değişiklik gösterir. Diş hekiminin bu alandaki tecrübesi, tedavinizde kullandığı malzemelerin kalitesi, sizin için hangi tedavi yönteminin kullanıldığı ortodontik tedavi fiyatları üzerinde etkilidir. Ortodontik tedavi fiyatları hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

    Ortodontik Tedavi Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

    Ortodontik tedavi fiyatları birçok unsura bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavi yöntemi, fiyatı etkileyen en önemli unsurdur. Diş teli veya şeffaf plak tedavisinin fiyatları kullanılan materyallere göre değişiklik gösterir. Metal braketler ile seramik braketlerin tercih edilmesi de fiyat farkı yaratabilir. Diş problemlerine bağlı olarak değişen tedavi süresi de fiyatı etkileyen unsurlardan birisidir. Diş hekiminin deneyimi, klinikte kullanılan malzemelerin kalitesi gibi faktörler ortodonti tedavi fiyatlarını etkiler.

    Ortodontik Tedavi Maliyetlerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

    Ortodontik tedavi maliyetleri, birçok faktöre göre değişir. Hastaya özel olarak belirlenen tedavi yönteminin zorluğu maliyet üzerinde etkilidir. Tedavide kullanılan apareyler, teller, materyaller ortodontik tedavi maliyetlerini etkiler. Diş hekimi tecrübesi, kliniğin konumu, tedavinizde kullanılan malzemeler de tedavinizin maliyetini etkileyecektir. Ortodontik tedavinizin ne kadar süreceği dişlerin sahip olduğu probleme göre değişir. Bu da maliyet üzerinde büyük bir etki sağlar.

    Ortodontik Tedavi İçin Hangi Ödeme Seçenekleri Mevcuttur?

    Ortodontik tedavi için ödeme seçenekleri her diş kliniğine göre farklılık gösterebilir. Genellikle nakit ödeme, kredi kartı kullanılır. Diş hekiminizin bağlı olduğu klinikten fiyat bilgisi ve ödeme seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

    Ortodonti Tedavisi Sonrası Bakım ve Korunma

    Ortodonti tedavisi sonrası yapılacak bakım ve korunma, dişlerinizin sağlıklı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur. Dişlerinizi her gün düzenli bir şekilde ve doğru tekniklerle fırçalamanız, diş etlerine zarar vermeden yumuşak bir diş fırçası kullanmanız gerekir. Dişlerinizin arasındaki bölgelerdeki plakları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır. Ortodonti tedavisi sonrasında da yediklerinizin dişlerinize zararlı olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Dişlerin çürümesine neden olan şekerli ve asitli yiyeceklerde de aşırıya kaçmamak gerekir. Ağız bakımı da ortodonti tedavi sonrası koruma sağlar. Ağız gargarası ve diş macunu seçimi için doktorunuzun önerilerine uymalısınız. Ortodonti tedavi sonrasında diş hekimi kontrollerinizi de aksatmamalısınız.

    Ortodontik Tedavinin Yan Etkileri Nelerdir?

    Ortodontik tedavinin yan etkileri ilk birkaç günde dişlerde ağrı ve hassasiyet ile görülebilir. Genellikle geçici bir durum olan hassasiyet, dişler alıştıktan sonra azalır. Braketler ve teller diş etlerinde ve yanak içinde sürtünmeden kaynaklı yaralara yol açabilir. Ortodontik tedavi sırasında diş minesinde çatlaklar meydana gelebilir. Bu, braket ve tellerin dişlere baskı uygulamasından kaynaklanabilir. Braket ve teller dişlerinizi temizlemenizi zorlaştırabilir, bu nedenle diş eti hastalığı riski artabilir. Düzenli ve doğru bir ağız bakımı ile bu sorun önlenebilir. Yine geçici bir şekilde konuşma bozukluğu görülebilir.

    Ortodonti Tedavisi için En İyi Yaş Aralığı Nedir?

    Ortodonti tedavisi için genellikle ergenlik dönemi tercih edilir. Dişler ve çene gelişimi oluştuktan sonra ortaya çıkan problemler düzeltilebilir. Kişiye bağlı olarak ergenlik dönemi öncesi veya sonrası da ortodonti tedavisi uygulanabilir. Çene ve yüz kemikleri henüz gelişim sürecindeyken yapılan müdahaleler, ortodontik tedaviyi daha etkili hale getirebilir. Aynı zamanda yetişkin dönemde de kişiler ortodonti tedavisi alabilir. Yetişkinlerde ortodonti tedavisi süreci daha uzun sürebilir. Ancak gelişen teknoloji ile özel tasarlanmış tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.