Diş eti iltihabı, gingivit olarak da bilinir. Diş etinde ortaya çıkan enfeksiyon durumu yaygın şekilde görülür. Diş eti iltihabı, bakteri ve plak birikimi nedeniyle meydana gelir. İltihap çoğunlukla birkaç gün içinde geçse de bazen de uzun sürerek ciddi sorunlara neden olabilir. Tedavi edilmediğinde diş eti çekilmesine ve diş kaybına neden olabileceği için tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır.
Diş Eti İltihabı Nedir?
Diş eti iltihabı, diş etinde tahriş, kızarıklık, şişme durumlarının görülmesidir. Diş eti iltihabı görüldüğü takdirde ciddiye alınmalı ve hemen bir diş hekimine başvurulmalıdır. Bu iltihap ileride diş eti çekilmesine ve diş kaybına neden olabilir. Düzenli olarak ağız bakımı yapılması, diş ipi ve gargara kullanımı ile tedavi edilebilir. İlk zamanlar çok rahatsızlık vermeyebilir ancak bazı durumlarda çiğnemede, konuşmada zorluk yaşatabilir.
Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Diş eti iltihabı hafif veya ciddi semptomlar ile kendisini belli edebilir. Diş eti iltihabının ilk başladığı zamanlarda hafif belirtiler göstermesi, ilerleyen zamanda bu belirtilerin şiddetlenmesi olarak görülecektir.
- Diş etinin şişmiş veya kabarık bir görünümü olması,
- Çok kırmızı bir şekilde olması,
- Çok hassas olduğu için diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanama görülmesi,
- Ağız kokusu yaratması,
- Diş etinin geriye doğru çekilmesi belirtileri meydana gelebilir.
Diş Eti İltihabı Neden Olur?
Diş eti iltihabı, diş etinde bakteri birikmesi nedeniyle gelişir ve enfeksiyona neden olur. Plak veya bakteriler, ağız hijyeninin yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkar ve birikme ile iltihaba yol açarlar. Plak; yemek yedikten veya bir şeyler içtikten sonra dişlerde kalan bir maddedir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanma ile bu plaklar giderilir. Dişteki plaklar temizlenmediği sürece sertleşirler ve tartar oluşumuna yol açarlar. Tartarlar diş eti iltihabını meydana getirirler.
Diş eti iltihabının nedenleri arasında; sigara ve tütün mamüllerinin kullanımı, şeker hastalığı, gebelik, bazı ilaçların kullanımı, diş problemleri ve genetik faktörler yer alabilir.
Diş Eti İltihabı Türleri
Diş eti iltihabı iki türde incelenebilir. Bu türlerin sınıflandırılma nedenleri, hastalığın tedavisi yapılırken sistemli bir yol çizilmesidir.
- Plak oluşumundan dolayı veya başka nedenlerden kaynaklı ortaya çıkan diş eti iltihabı: Plak oluşumunun yanı sıra ilaç kullanımı veya yetersiz beslenme gibi durumlar neden olur.
- Bir bakteri veya virüs nedeniyle ortaya çıkan diş elti iltihabı: Genetik faktörler, alerji, yara veya takma diş nedeniyle gelişebilen veya nedeni bilinmeyen iltihaplar bu türde değerlendirilir.
Diş Eti İltihabı Riskleri
Diş eti iltihabı tedavi edilmediği zaman farklı diş problemlerine hatta diş kaybına bile neden olabilir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde tekrarlayabilir veya diş eti çekilmesine yani periodontitise neden olabilir. Diş eti çekilmesi, diş ve ağız arasındaki yumuşak dokunun tahrip olması durumudur.
Diş eti iltihabı aynı zamanda ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Kişinin diş hassasiyeti yaşamasına ve ağrı görülmesine sebep olabilir. İltihap görülen kişilerde diş fırçalama veya diş ipi kullanma sırasında kanama meydana gelebilir.
Diş Eti İltihabı Teşhisi
Diş eti iltihabının teşhisi bir diş hekimi tarafından konulabilir. Diş hekimi diş etlerinin renginden, şeklinden, dokusundan diş eti iltihabı olduğunu anlayabilir. İltihabın türlerine bağlı olarak tedavi planı gerçekleştirir. Hastanın genel ağız sağlığı da değerlendirilir. İleri derecedeki durumlarda diş röntgeni istenebilir. Diş eti iltihabının teşhisinde, sorunun neyden kaynaklı olduğu incelenmeli ve belirlenmelidir. İltihaba neden olan bir hastalık varsa öncelikle o hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Sonrasında veya birlikte diş eti iltihabı da çözülebilir.
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?
Diş eti iltihabı; ağız hijyenine dikkat edilmesi veya düzenli olarak kontrol randevularına gidilmesi ile çözülebilir. Düzenli olarak diş ve diş eti bakımı yapılmalıdır. Ağız gargarası kullanma ve beslenme düzenine dikkat etme ile diş eti iltihabı geçebilir. Bu problemin hangi nedenle kaynaklandığı belirlenip, o şekilde bir tedavi planı oluşturulabilir. Erken dönemde tedavi edildiği zaman daha kısa sürede iyileşme görülebilir. Diş eti iltihabı tekrarlayabilen bir hastalık olduğu için önlemler alınması da gerekir.
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş eti iltihabı görüldüğü an zaman geçmeden tedaviye başlanması gerekir. Diş hekiminiz, tanı koyduktan sonra tedavi planı belirleyecektir. Profesyonel bir diş eti bakımı yapılmalıdır. Diş hekimi tarafından uygulanacak diş temizliği, diş taşı temizliği sayesinde dişteki plaklar, tartarlar ortadan kalkmış olur. İltihabın tekrarlama riski de böylelikle azalabilir. İltihaba neden olan diş problemleri bulunuyorsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Bir ilaç kullanımı veya genetik durumlar hastalığa neden oluyorsa, hastalığın nedeni tedavi edilerek de diş etindeki sorun giderilebilir. Sonrasında hastanın evde uygulaması ve dikkat etmesi gerekenler anlatılır. Ağız hijyeni en öncelikli tedavi olabilir.
Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?
Diş eti iltihabı için öncelikle iltihaba neden olan unsurların ortadan kaldırılması gerekir. Diş hekimine başvurarak bu durum kontrol altına alınabilir. Diş hekiminiz sizin için uygun tedaviyi belirleyecek ve uygulanabilecek yöntemleri sıralayacaktır. Diş eti iltihabına iyi gelecek yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Ağız hijyenine önem verilmelidir.
- Diş etine baskı uygulamadan hassas davranılmalıdır.
- Ağız gargarası düzenli kullanılabilir.
- Diş ipi kullanılabilir.
Diş eti iltihabı nerelere vurur?
Diş eti iltihabı, öncelikle diş etinde belirtilerle ortaya çıkar. İlerleyen iltihap nedeniyle çene, baş bölgesinde ağrı görülebilir.
Diş eti iltihabı neyin belirtisi?
Diş eti iltihabının en belirgin semptomu; ağız hijyeninin yeteri kadar sağlanamamasıdır.
Diş eti iltihabı ilerlerse ne olur?
Diş eti şişmeye ve kızarmaya başlar. Tedavi edilmedikçe kanama ve çekilme görülür. Diş eti çekilmesi diş kaybına neden olabilir.
İltihaplı diş eti nasıl görünür?
Diş eti iltihabı; diş etinde kızarıklık ve beyaz iltihaplar şeklinde görülebilir.
Diş eti iltihabı ağrısına ne iyi gelir?
Diş eti iltihabı ağrısına tuzlu su ile gargara yapmak iyi gelebilir. Soğuk kompress uygulanabilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diş eti hastalıkları, farklı etkenlerden dolayı ortaya çıkmakta ve pek çok kişide olu…
Devamını OkuGömük dişler; sürme zamanı geldiği halde diş dizisinde yer almayarak mukoza veya kemi…
Devamını Oku