Sık uygulanan diş hekimliği uygulamalarından olan kaplama, dolgu ve protez gibi işlemlerin yapılabilmesi için metal kaşıklar içerisindeki hamur malzeme ile alınan kalıplama işlemleri kişinin öğürmesini tetikleyebildiğinden tedavi için alınan ölçüler yanlış olabilmektedir. Günümüzde geleneksel diş hekimliğinde kullanılan bu eski yöntem yerine dijital bir yöntem olan diş taraması yöntemi yaygınlaşmaktadır.
İçindekiler
Diş Taraması Nedir?
Teknolojinin ve dijital diş hekimliğinin işbirliği içerisinde yapılan diş taramaları optik bir kamera ile dişlerin taranmasını 3 boyutlu şekilde bilgisayara aktarılmasını sağlar. Dijital ölçü ve tarama sistemleri ile bu tarama yapılabilir. Ağız içi tarayıcılar ve milimetrik ölçümler yapabilme imkanı sayesinde yapılan bu taramalar tedavilerin daha hatasız ve başarılı şekilde tamamlanabilmesini sağlamaktadır. Ağız içi kameralarla problemlerin tespiti daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Diş Taraması Nasıl Yapılır?
Dijital ölçü ve görüntüleme sistemi ile uygulanan diş taramaları kısa süren acısız ve düşük hata payı olan işlemlerdir. Ağız içi kamera ile yapılan tarama ile ölçüler alınarak bilgisayar ortamına aktarılır. Alınan görüntüler ve ölçüler 3 boyutludur ve kişinin ihtiyacı ne ise ona yönelik bir çalışma yapılarak üretim yapılabilir. Frezleme makineleri ile yapılan bu üretim geleneksel yönteme göre çok daha hızlıdır.
Diş Taramasının Kullanım Amacı
Diş taraması ağız ve diş sağlığının genel kontrolü için uygulanabileceği gibi spesifik bir sorunun değerlendirilmesi ve tedavinin planlanması için de uygulanabilir. Diş kayıplarında bölgeye uygulanacak olan implant tedavisi için gereken ölçümlerin yapılabilmesi için, kaplama ve benzeri uygulamalar için gereken ölçümler için, ortodontik tedavilerin planlanabilmesi için ve daha pek çok kullanım amacı için diş taraması yapılabilmektedir. Yapılan tarama ile kişiye en uygun olacak tedavi için gerekli veriler elde edilir ve üretimler yapılır.
Dijital Ölçünün Avantajları
Diş taramasının yeni teknoloji ile yapılması yani dijital ölçü elde edilmesi pek çok avantajı bir arada sunar.
Dijital ölçünün avantajları şöyle sıralanabilir:
- Yapılan dijital ölçüm ağız içinin çok detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlar.
- Muayene ile saptanamayan problemler ve görüntülenmeyen alanlar dijital tarama ile incelenebilir.
- Yapılan ölçüm sonrası yapay zeka ile kişinin çiğneme aktivitesi değerlendirilebilir ve hangi dişlere daha çok baskı yapıldığı değerlendirilebilir.
- O anki ağız ve diş durumu dijital ortamda saklanabilir ve daha sonra yapılacak yeni bir tarama karşılaştırma imkanı sunar.
- Kısa süreli ve hata payı düşük bir işlemdir.
- Geleneksel yöntem uygulanırken ortaya çıkan kusma, öğürme ve mide bulantısı sorunları dijital ölçümde yaşanmaz.
Diş Taraması Kimlere Uygulanır?
Diş Taraması implant yaptıracak kişilere, gülüş tasarımı uygulanacak kişilere, dolgu, kaplama ve benzeri restoratif tedavi uygulamaları öncesinde, ortodontik tedavilerde ve benzeri pek çok diş hekimliği uygulamasında tercih edilmektedir. Alınan veriler özel bir yazılım sayesinde değerlendirilir ve bu datalar dijital ortamda kaydedilir. Gelişen teknoloji sayesinde yaygınlaşan dijital diş taraması sadece ağız ve diş sağlığının genel durumunu kontrol ettirmek isteyen kişilere de yapılabilmektedir.
Dijital Ölçü Diş Taraması Fiyatları
Dijital ölçü diş taraması fiyatları uygulama yapılacak merkeze kullanılan ekipmanlara ve pek çok farklı faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Yapılacak işlemin kapsamı ve uygulanacak tedavi planına göre belirlenen tarama biçimi de fiyatları etkilemektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kanal tedavisi, halk arasında oldukça korkulan bir diş tedavisi olarak görülmektedir.…
Devamını OkuDiş eti iltihabı, gingivit olarak da bilinir. Diş etinde ortaya çıkan enfeksiyon duru…
Devamını Oku