Çene eklem rahatsızlığı, alt çene ile üst çeneyi birbirine bağlamakta olan çene eklemi ve bunu çevrelemekte olan dokular arasındaki uyumun ani bir etki ile ya da zaman içerisinde bozulmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde çenenin kilitlenmesine kadar gidebilen ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bundan dolayı da tedaviye ne kadar erken başlanır ise tedavi başarısı da o derece artış göstermektedir. Tedavi için izlenecek yöntemler ise hastalığın ortaya çıkma nedeni ve şiddeti doğrultusunda çeşitli başlıklar altında tanımlanabilmektedir.
İçindekiler
- Çene Eklem Rahatsızlığı Nedir?
- Çene Eklem Rahatsızlığının Nedenleri Nelerdir?
- Çene Eklem Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
- Çene Eklem Rahatsızlığı Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
- Çene Eklem Rahatsızlıklarında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Çene Eklemi Hastalıklarının Oluşmasını Engellemek için Neler Yapılmalıdır?
Fethiye çene eklem rahatsızlığı tedavisinin amacı hastaya normal ve ağrısız çene fonksiyonlarını yeniden kazandırmaktır. Bu süreçte ise hasta ile birlikte iş birliği yapılması oldukça önemlidir. Rahatsızlığın boyutuna bağlı olarak tedavinin şekli belirlenmektedir. Pek çok kişide bu belirtiler geçicidir. Daha ciddi bir sorunun oluşmasına neden olmamaktadır. Rahatsızlığa neden olan etken ortadan kaldırıldıktan sonra şikayetler de azalma göstermektedir.
- Çene eklemi hastalıkları, yapılan araştırmalara göre toplumun ortalama %20’sinde yaşamlarının herhangi bir bölümünde görülmektedir.
- Çene eklemi hastalıkları, temporomandibüler eklemde rahatsızlıklar olarak da adlandırılmaktadır.
- Çene eklemi hastalıklarının belirtileri hissedildiği an, diş hekimi muayenesine gidilmelidir.
Çene Eklem Rahatsızlığı Nedir?
Çene eklemi, alt çeneyi kulak önünde kafa tabanına bağlamakta olan konuşma ve çiğneme esnasında aktif olan çok yönlü hareket eden bir eklemdir. Bu eklem ve eklemi çevrelemekte olan dokular yanlış çiğneme, travma ya da diş sıkma gibi sebeplerden dolayı zarar görebilmektedir. Eklem rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir.
Şakaklarda yoğunlaşan baş ağrılarına, boyun ağrılarına neden olabilmektedir. Çenenin açılmasında zorluk, çeneyi açarken ses oluşması ve çene kitlenmesine de sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda kulak çınlaması, baş dönmesi, yanaklarda ağrı gibi durumların oluşmasına da neden olabildiği bilinmektedir. Lokma koparma gibi işlevlerde bozukluğa, dişlerde aşınma ve hassasiyete, alt ve üst çenelerde kapanmaya sebep olabilmektedir.
Fethiye çene eklemi rahatsızlıkları, üst çene ile alt çeneyi birbirine bağlayan çene eklemi ve çene eklemini çevreleyen dokular arasındaki uyumun çeşitli nedenlerden dolayı bozulmasıdır.
Çene eklemi rahatsızlıkları tedavi edilmediği sürece çok ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilmektedir. Tedavinin ertelenmemesi ve tedaviye erken başlanması, tedavinin başarısını olumlu etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.
Çene Eklem Rahatsızlığının Nedenleri Nelerdir?
Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olan pek çok farklı durum bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Diş gıcırdatma ve diş sıkma sorunu
- Yoğun bir stres hissedilmesi
- Sürekli olarak tek taraf ile çiğnemenin gerçekleştirilmesi
- Çenelerin birbirleri ile olan ilişkisini etkilemekte olan hatalı protetik işlemlerin varlığı
- Diş eksiklerinin oluşması
- Çene bölgesine alınan travmalar, yaralanmalar
- Spor kazaları
- Baş ve boyun bölgesini etkilemekte olan tümörler
- Sistematik rahatsızlıkların oluşumu
- Çok uzun ve travmatik dental işlemler
- Duruş ve postür bozukluklarının olması
- Nörolojik, psikolojik ve pskiyatrik rahatsızlıkların varlığı
- Doğumsal anatomik bozuklukların varlığı
- Sakız çiğneme ve kalem ısırma alışkanlığı
- Tırnak yeme alışkanlığının bulunması
- Diş sıkma ve geceleri diş gıcırdatma (bruksizm)
- Sakız çiğneme ve tırnak yeme gibi alışkanlıklar
- Telefonu uzun süre baş ve omuz hizasında tutma
- Uzun süre boynun aşağı doğru eğilerek çalışılması
- Diş hastalıkları ve stres
- Çene travması
- Devamlı olarak çenenin tek bir tarafıyla çiğneme
- Birtakım psikolojik rahatsızlıklar
- Doğumsal nedenler
- Dişlerin birbirine olan bağlantısını bozacak şekilde yapılan kaplama ve dolgular
Tüm bu durumlar zaman içerisinde çene eklem rahatsızlığının oluşmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı daha dikkatli davranılması ve erken dönemde tedavi edilmesi önerilmektedir.
Çene Eklem Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
Pek çok farklı nedenden dolayı meydana gelebilmekte olan bir durumdur. Genelde çene kemiklerinde bozukluklar oluştuğundan dolayı rahatsızlık durumu ortaya çıkmaktadır. Çene eklemi rahatsızlığı bulunan kişilerde uzun yıllar boyunca ağrılar hissedilebilmektedir. Çiğneme ya da konuşma sırasında rahatsızlık duyulabilmektedir.
Fethiye çene eklemi rahatsızlığı belirtileri ise genel anlamda şu şekilde sıralanmaktadır;
- Yemek yerken ya da sakız çiğnerken zorlanmak
- Sınırlı bir şekilde ağız açabilmek
- Çok fazla ağız açamamak
- Çeneden tıkırtı ya da sesin gelmesi
- Çenenin kilitlenmesi ya da çıkması
- Kulaklarda çınlama oluşumu
- Şiddetli baş ağrıları
- Baş dönmesi
- Boyunda sertlik ya da ağrı oluşması
- Yemek yerken yorgun hissetme
- Göz çevresinde ağrı oluşumu
- Kulakta ağrı hissedilmesi
- Daha çok yemek yeme sırasında çene ekleminde ağrı
- Ağız açıklığında kısıtlanma, tam açamama
- İlerleyen aşamalarda konuşma sırasında ağrı, hareket kısıtlığı ve kıkırtı sesi
- Çenenin kayarak açılıyor olması ya da kısıtlı açılması
Bu belirtilerden bazıları genelde çene eklem rahatsızlığı durumunda ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda ise mutlaka kişinin muayene edilmesi ve durumunun detaylı olarak öğrenilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda erken dönemde tedaviye başlanması oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Çene eklemi rahatsızlıkları, daha çok genç ve orta yaşlarda ortaya çıkmaktadır ve kadınlarda erkeklere oranla 6 kata kadar fazla görülmektedir. Çene eklemi vücutta en çok kullanılan eklemlerden olup günde yüzlerce defa kullanılmaktadır. Ayrıca baş ve boyun rahatsızlıklarından da bu eklem etkilenmektedir.
Çene Eklem Rahatsızlığı Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Çene eklem hastalıklarında tanı, diş doktorunun gerçekleştireceği muayene ile konulmaktadır. Diş hekimi gerekli görürse BT (bilgisayarlı tomografi), MR, endoskopik yöntemler ve başka yöntemlere de başvurulabilmektedir.
Çene Eklem Rahatsızlıklarında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çene eklem hastalıklarında tedavinin amacı, ideal çene fonksiyonlarının geri kazanılmasıdır. Öncelikle bu hastalığa sebep olan nedenler araştırılmaktadır. Tedavinin önemli bir bölümünü, hastanın eğitilmesi oluşturmaktadır. Tek taraflı çiğneme, diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi sorunlara çözümler sunulmaktadır. Hastalar, doktorun uygun gördüğü tedavi planına sadık kalmalı ve doktorun önerilerinin dışına çıkmamalıdır.
Çene eklem rahatsızlıkları Fethiye'de tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Yumuşak diyet: Gereğinden fazla çiğneme ihtiyacı olmayan yiyeceklerin tüketilmesi prosedürünü kapsamaktadır. Bu sayede çiğneme kaslarına uygulanan baskı azaltılmaktadır.
- Egzersizler: Diş hekimi, çene eklem rahatsızlıkları için birtakım egzersizler önerebilmektedir. Çene açma kapamayla ilgili egzersizler, ilgili bölgeye sıcak ya da soğuk uygulamaları çene ekleminde rahatlama sağlayabilmektedir.
- İlaçlar: Diş hekimi, hastanın sorununa uygun medikal tedavi verebilmektedir. İlaçlar, düzenli olarak kullanılmalıdır.
- Botulinum Toksin (Botoks): Botoks, estetik kaygıların giderilmesi ve işlevselliği sağlamak için güvenle kullanılan bir uygulamadır. Botoks sayesinde çiğneme kaslarının çalışması azaltılır ve eklemin üzerindeki yük böylelikle hafiflemektedir.
- Transcutaneous elektrikli sinir uyarımı (TENS): Düşük seviyede kullanılan elektrik akımı sayesinde çene eklemi rahatlatılmaktadır. Ancak TENS tedavisi, doktorun uygun gördüğü kişilerde yapılmaktadır.
- Ultrason: Ultrason tedavisi sayesinde ilgili bölgeye ısı uygulaması yapılmaktadır. Eklem ağrıları ve hareket ettirmede zorluk yaşayanlarda bu tedavi uygulanmaktadır.
- Artroskopi: Genel anestezi altında yapılan artroskopi sayesinde diş hekimi, çene eklemini detaylı olarak incelemektedir. Bunun sonucunda ilgili bölgedeki hastalıklı doku çıkarılır/temizlenir.
Çene Eklemi Hastalıklarının Oluşmasını Engellemek için Neler Yapılmalıdır?
Çene eklemi hastalıklarını önlemek için şu adımlar takip edilmelidir:
- Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli, hijyeni aksatılmamalıdır.
- 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Böylece oluşmuş olan hastalıklar tedavi edilir ve oluşabilecek hastalıklara önlem alınmaktadır.
- Tırnak yeme, dudak ısırma ve kalem ısırma gibi eylemlerden uzaklaşılmalıdır.
- Duruş bozukluklarının da düzeltilmesi gerekmektedir.
Çene eklemi rahatsızlığına ne iyi gelir, hangi tedaviler evde uygulanabilir?
Çene eklemi rahatsızlığı yumuşak yiyecekler tüketilerek, birtakım egzersizler evde uygulanarak tedavi edilebilir. Çeneye sıcak veya soğuk uygulaması da evde rahatlama sağlatabilir.
Çene eklemi rahatsızlığı için hangi ilaçlar kullanılır?
Çene eklemi rahatsızlığı için doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçlar, kas gevşetici, antienflamatuar ilaçlar rahatsızlığın belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir.
Çene eklemi rahatsızlığı için hangi egzersizler yapılabilir?
Çene eklemi rahatsızlığı için egzersizler çene açma kapama, alt çenenin ileri geri hareket ettirilmesi, ağzın sağa sola hareketi gibi doktorunuzun önereceği çene egzersizleri yapılabilir.
Çene eklemi rahatsızlığından kaynaklı ağrı nasıl hafifletilir?
Çene eklemi rahatsızlığından kaynaklı ağrı, rahatsızlığın nedeni araştırılarak tedavi edilebilir. Ağrı kesici ilaç kullanmak ve sıcak-soğuk uygulamaları yaparak ağrı hafifletilebilir.
Çene eklemi rahatsızlığından kaynaklanan diğer sağlık sorunları nelerdir?
Çene eklemi rahatsızlığından kaynaklı baş dönmesi, kulak çınlaması, çene kilitlenmesi, baş ağrıları sorunları görülebilir.
Çene eklemi rahatsızlığı ile birlikte diş sağlığı nasıl korunabilir?
Çene eklemi rahatsızlığı ile birlikte çiğneme düzeni bozulabilir. Bu da diş sağlığıyla ilgili sorunlara yol açabilir. Çene eklemi rahatsızlığı farklı sorunlara yol açıyorsa mutlaka tedavi edilmelidir.
Çene eklemi rahatsızlığı olan kişilerin yeme içme alışkanlıkları nasıl olmalıdır?
Çene eklemi rahatsızlığı olan kişiler yumuşak yiyecekleri tüketmelidir. Çiğneme kaslarına uygulanan baskı, sert yiyecekleri tüketmeme ile azaltılabilir.
Çene eklemi rahatsızlığı olan kişilerin diş fırçalama teknikleri nasıl olmalıdır?
Çene eklemi rahatsızlıklarında diş fırçalamak zor bir süreç olabilir. En az 2 dakika boyunca bütün dişler fırçalanmalıdır. Günde en az iki kere diş fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Çene eklemi rahatsızlığından sonra ağrıların tekrarlamaması için neler yapılabilir?
Çene eklemi rahatsızlığından sonra çeneyi yoracak ve ağrı oluşturacak etkinliklerden kaçınmak gerekir. Sert yiyeceklerden, sakız çiğnemekten ağzı çok fazla açmaktan uzak durulmalıdır.
Çene eklemi rahatsızlığı olan kişilerin hayat kalitesini artırmak için ne gibi öneriler vardır?
Çene eklemi rahatsızlığı olan kişiler diş problemlerini tedavi ettirmeli ve stres gibi psikolojik etmenlerden uzak durmalıdır. Diş sıkma gibi bir sorun yaşanıyorsa çözülmeli, yumuşak besinler tüketilmelidir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diş sıkma (gıcırdatma) tedavisi farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Diş …
Devamını Oku