Diş sıkma (gıcırdatma) tedavisi farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Diş sıkma sorunu; gece plağı, botoks, eksik dişlerin tamamlanması, yanlış kapanışların düzenlenmesi ve birtakım tamamlayıcı yöntemler ile giderilebilmektedir. Psikolojik anlamda muayene de gerçekleştirilmekte ve durum ayrıntılı bir şekilde hastaya anlatılmaktadır. Uyku hijyeninin sağlanması için bazı önerilerin dikkate alınması gerekmektedir.
Diş sıkma (gıcırdatma) genelde uyku esnasında oluşmaktadır. Güçlü çene hareketleri dişlere ve kaslara zarar verilmesine neden olmaktadır. Böyle bir durumun oluşmasının nedeni ise stres ya da diş eti problemlerinden kaynaklı olabilmektedir. Diş gıcırdatma, ilerleyen boyutlarda ise daha büyük sıkıntılara yol açabilen bir sorundur. Sorunun giderilmesi için gerçekleştirilen tedavinin amacı kalıcı zararların önlenmesi ve ağrıların giderilmesidir. Diş sıkma tedavisi Fethiye; kişiye özel, sert ve karşı çenede bulunan dişler ile uyum sağlayacak şekilde olan koruyucuların kullanılması olarak gerçekleştirilmektedir.
Bruksizm (Diş Sıkma – Gıcırdatma) Nedir?
Diş gıcırdatma veya diş sıkma, bruksizm olarak adlandırılmaktadır. Bruksizm, uyku boyunca dişleri sıkma, ağzı açık bir şekilde uyuyanların uyku esnasında çenesinin aniden kapanması ya da diş gıcırdatma olarak tanımlanabilmektedir. Üç farklı tipte ortaya çıkan bir durumdur. Diş sıkmanın genelde dişsel veya nörolojik bir sorun olduğu gözlemlenmektedir. Bruksizm bazen kendiliğinden geçebilmektedir ancak ilerlemiş seviyede olanlar için mutlaka diş sıkma (bruksizm) tedavisi şarttır.
Bruksizm hastalarının uyku esnasında diş sıkma ile başlayan kas hareketi, normal bir kişiden çok daha sert bir şekilde gerçekleşmektedir. Oldukça sıkıntılı bir durum olduğu bilinmekte ve ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlara yol açtığı da görülmektedir. Bu nedenle hasta tarafından diş gıcırdatma fark edildiğinde mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Diş Sıkma (Bruksizm) Nedenleri Nelerdir?
Diş sıkmanın meydana gelmesinde farklı etkenler bulunabilmektedir. Hasta ayrıntılı bir şekilde tedavi edilmekte ve bu sorunun neden kaynaklandığı bulunduktan sonra bir diş sıkma (bruksizm) tedavisi uygulanması gerekmektedir. Diş gıcırdatmanın neden kaynaklandığı belirgin olduğunda daha doğru bir bruksizm tedavisi uygulanabilmektedir. Kişinin ağız içinde bulunan dokularda dengesizlik olması, eksik veya çürük dişlerin varlığı ya da hatalı protez uygulamaları bu durumu ortaya çıkarabilmektedir.
Bunun yanında sık görülen bruksizm nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Kişilik yapısı
- Genetik etkenler
- İlaçlar
- Nörolojik sorunlar
- Psikolojik problemler
- Stres ve uyku bozuklukları
- Uyku apnesi
- Huzursuz bacak sendromu
- Migren
Bruksizm Belirtileri
Bazı kişilerde uyanık halde iken oluşmakta bazılarında ise uyku esnasında ortaya çıkmaktadır. Çeşitli belirtilere sahip olan bir durumdur. Bu belirtiler fark edildiğinde kişinin mutlaka diş sıkma (bruksizm) tedavisi olması gerekmektedir.
Diş sıkma (gıcırdatma) belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır:
- Uyku bozukluğu
- Çenede, yüzde ve boyunda ağrı
- Dişte hassasiyet oluşması, çatlama ve diş ağrısı
- Kulak ağrısı
- Aşınmış diş minesi
- Şakaklarda var olan baş ağrıları
- Yorgun ve kasılan çene kasları
- Yanakların iç kısmında hasar oluşması
- Uyku esnasında yüksek sesli diş gıcırdatma
- Birbirine kenetlenmekten dolayı artan diş ağrıları
- Gevşemiş ve yontulmuş dişler
Bruksizm Nasıl Anlaşılır?
Bruksizm, genelde uyku esnasında gerçekleşen bir durum olduğundan dolayı kolayca fark edilmeyebilmektedir. Durumun bir muayene ile detaylı olarak incelenmesi, sorunun anlaşılmasını sağlayabilmektedir. İlerleyen diş sıkma vakaları, kulak ağrısı ve migren oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda kas ağrılarına da yol açabilmektedir. Belirli durumlar kontrol edildiğinde ve hasta takibe alındığında bruksizm teşhisi konulabilmektedir. Bununla birlikte diş sıkmanın neden kaynaklandığı bulunmakta ve buna yönelik bir tedavi uygulanmaktadır.
Bruksizm Tedavisi Nasıldır?
Diş sıkma ya da diş gıcırdatma Fethiye; gece plağı, botoks, eksik dişlerin tamamlanması, bozuk kapanışların giderilmesi gibi yöntemler ile giderilebilen bir durumdur. Bazı kişilerde psikolojik tedavi yöntemlerine de başvurulabilmektedir. Tamamen hastanın durumuna göre bir ilerleme kaydedilmektedir. Böylelikle doğru adımlar atılmakta ve iyileşme sağlanarak hastanın durumunun daha ileri bir seviyeye gitmesi önlenmektedir.
Bruksizm Tedavisinde Gece Plağı Kullanımı
Diş sıkma (bruksizm) tedavisinde gece plağı, kullanılan yöntemler arasındadır. Gece plağı, diş sıkma ve gıcırdatmaya sebep olan hareketleri en aza indirerek dişlerin aşınmasını engellemektedir.
Bruksizm Tedavisinde Botoks Uygulamaları
Diş sıkma tedavisinde gece plağına ek olarak botoks uygulamaları da mevcuttur. Diş sıkma tedavisinde kullanılan botoks uygulamalarına, masseter botoks adı da verilmektedir. Bu işlem sayesinde ilgili bölgeye botoks uygulaması yapılarak kasların hareket etmesi bir süreliğine önlenmektedir. Botoksun etkisi geçince yenilenmesi önerilmektedir.
Diş gıcırdatma tedavisinde uygulanan botoksun miktarı; diş sıkmanın derecesine, hastanın cinsiyetine, cilt kalınlığına ve kas kitlesine göre değişiklik göstermektedir.
Bruksizmi engellemek için uygulanan botoks öncesinde ilgili bölgeyi uyuşturmak için krem kullanılmaktadır. Bunun sonucunda hasta, botoks uygulaması esnasında ağrı veya acı hissetmemektedir.
Diş Sıkma (Gıcırdatma) tedavisinin ne kadar süreceği uygulanacak yönteme göre değişiklik göstermektedir. Diş hekiminin gece plağı ya da özel olarak geliştirilmiş apareyler kullanmanızı önerirse bu süreç biraz uzun sürebilmektedir. Ancak çiğneme kaslarına uygulanacak botoks işlemi ile çok kısa sürede tedavi edilebilmektedir. Diş sıkma (gıcırdıtma) tedavisi sırasında ağrı ve rahatsızlık çok fazla hissedilmemekle birlikte doğru diş hekimi seçimi ile konforlu bir tedavi süreci yaşamak mümkündür. Diş sıkma (gıcırdatma) tedavisi sonrasında; diş sıkmaya neden olan faktörleri yaşam tarzına dahil etmemeye dikkat edilmelidir. Diş hekimi önerileri dışına çıkılmamalıdır. Diş sıkma (gıcırdatma) tedavisi sonrasında problem tekrarlayabilmektedir. Ancak nitelikli tedavi süreci sonrasında bu ihtimal minimum düzeye indirilebilmektedir. Diş sıkma (gıcırdatma) tedavisi için alanında tecrübeli bir diş hekimine gitmek gerekmektedir. Diş sıkma (gıcırdatma) tedavisi fiyatları uygulanacak tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fiyatlar hakkında detaylar için ayrıntılı bir muayene süreci gerekmektedir. Diş sıkma (gıcırdatma) tedavisi için sigorta kapsamı; sigortanın türüne ve kapsam özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Diş sıkma botoksu masseter kasa uygulanır. Gerekli görüldüğü durumlarda ise şakak bölgesinde bulunan temporal kasa da uygulanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda D vitamininin bruksizm ile alakalı olduğu düşünülmektedir. D vitamininin beyin sapında birtakım etkilere sahip olduğu saptanmıştır. Ancak diş gıcırdatmanın sadece D vitaminine bağlı olarak geliştiğini söylemek yanlış olacaktır.Diş Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi ne kadar sürer?
Diş Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi sırasında ağrı veya rahatsızlık hissedilir mi?
Diş Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Diş Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi sonrasında tekrar nüks edebilir mi?
Diş Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi için hangi doktora gitmek gerekiyor?
Diş Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi fiyatları ne kadar?
Diş Sıkma (Gıcırdatma) Tedavisi için sigorta kapsamı var mı?
Diş sıkmamak için botoks nereye yapılır
Vitamin Eksikliği Diş Gıcırdatmaya Neden Olur mu?
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çenede botulinum toksin uygulaması son dönemlerde oldukça sık tercih edilen estetik i…
Devamını Oku