Çocuk diş hekimliği, literatürde pedodonti olarak adlandırılmaktadır. Yetişkin hastalarda oluşabilen tüm diş ve diş eti sorunları çocuk hastalarda da meydana gelmektedir. Dişler; beslenme, konuşma, yutkunma gibi hayati fonksiyonları gerçekleştirir. Sağlıklı dişlerin temeli ise neredeyse bebeklik döneminden itibaren atılmaya başlanmaktadır.
Çocukların 2 yaşından itibaren herhangi bir diş sorunu yoksa bile diş doktoru ile tanıştırılması gelecekte hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan problem yaşamaması için çok önemli bir yatırımdır. Rutin kontroller esnasında yeni çıkan dişlerin çürükten korunması için özel jeller ile süt dişleri güçlendirilir.
İçindekiler
- Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Nedir?
- Çocuk Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?
- Süt Dişlerin Önemi
- Çocuk Diş Hekimliğinde Koruyucu Uygulamalar
- Fissür Örtücüler Nedir ve Ne İşe Yaramaktadır?
- Flor Uygulaması Nedir ve Ne İşe Yaramaktadır?
- Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?
- Çocuklarda Diş Macunu Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Yeni başlamış küçük çürükler tespit edilerek ilerlemeden tedavisi yapılarak çocuk hem daha acılı tedavilerden korunur hem de büyüme ve gelişiminde çok önemli olan yeme işlemi rahatlatılır. Diş ve çene gelişimindeki bozukluklar erken dönemde tespit edilerek gereken tedavi uygulanır.
Belirli bir yaşa kadar ağızda kalması gereken süt dişleri yerinde tutulmaya çalışılarak çocukta oluşabilecek ortodontik problemler önlenmeye çalışılır.
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Nedir?
Fethiye çocuk diş hekimliği, 0-13 yaş aralığındaki çocukların dişlerinin sağlıklı kalabilmesini ve dişlerdeki mevcut sorunların giderilmesini amaçlayan bir ana bilim dalıdır. Çocuk diş hekimliği kapsamında 0-13 yaş grubu aralığındaki bebek ve çocukların ağız ve diş sağlığı ihtiyaçları dikkate alınarak tedavi edici ve koruyucu uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
Çocuk Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?
Çocuk diş hekimliğinde farklı sorunlara yönelik farklı tedaviler ve uygulamalar yapılmaktadır.
Çocuk diş hekimliği tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- Çocuklara yönelik protezler,
- Diş çekimleri,
- Diş travmalarına yönelik tedaviler,
- Kanal tedavileri,
- Süt dişlere yönelik dolgular,
- Sürekli dişlere yönelik dolgular,
- Yer tutucular,
- Çocukluk dönemine yönelik kötü alışkanlıkların tedavileri (parmak emme, dudak ısırma vb.)
- Diş çürüklerinin oluşmasını önleyici uygulamalar (fluorid jeli, fissür örtücü, fluorid verniği)
Süt Dişlerin Önemi
Süt dişlerin önemi, oldukça fazladır. Çocuklarda toplam 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Söz konusu bu süt dişlerin en önemli görevi ise çocukların beslenmesini sağlamaktır. Buna ek olarak süt dişleri, çocuklarda konuşmanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi için oldukça önem taşımaktadır. Süt dişleri, yaşın ilerlemesiyle vücuttan atılır ve onların yerine sürekli dişler gelmektedir. Süt dişleri, sürekli dişlere yol gösterici niteliği taşımaktadır. Bu sebepten dolayı çocuklarda süt dişlerinin erken çekilmemesi gerekmektedir.
Çocuk Diş Hekimliğinde Koruyucu Uygulamalar
Pedodontinin amacı, çocuklarda mevcut olan veya oluşabilecek diş sorunlarını engellemektir. Bu bağlamda uygulanan uygulamalara “Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları” adı verilmektedir. Çocuklarda diş çürüklerini önlemek için hem çocuklara hem de ailelerine bu konuyla alakalı eğitimlerin verilmesi oldukça önemlidir. Çocuk diş hekimliğinde koruyucu uygulamalar kapsamında flor ve fissür örtücü işlemler bulunmaktadır.
Fissür Örtücüler Nedir ve Ne İşe Yaramaktadır?
Çocuk diş hekimliğinde fissür örtücüler sıklıkla kullanılmaktadır. Fissür örtücü, derin yapıda ve çürümeye yakın olukların kapatılması ve çürüğün önlenmesi amaçlarıyla kullanılan bir dolgu maddesidir.
Flor Uygulaması Nedir ve Ne İşe Yaramaktadır?
Flor, çürümesini önleyip yapısını güçlendiren bir maddedir. Flor, diş minesini güçlendirir ve dişi dış etkenlere karşı korur. Böylelikle de flor, dişlerde çürük oluşmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.
Profesyonel flor uygulaması yalnızca diş hekimleri tarafından yapılabilen ve çocuk diş hekimliğinde koruyucu uygulamalar kapsamında bulunan bir yöntemdir.
Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?
Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği, çocuklarda ilk süt dişin çıkmasıyla beraber, en fazla 1 yaşından başlayarak ilk diş muayenesinin gerekli olduğunu söylemektedir.
Çocuklarda Diş Macunu Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Çocuk diş hekimliği Fethiye kapsamında çocuklarda diş macunu seçimi aşağıdaki gibi olmalıdır:
- 1-3 yaş aralığındaki çocuklar için florürsüz diş macunu kullanılmalıdır.
- 3-6 yaş aralığında ise 500 ppm yani düşük dozda flor ihtiva eden diş macunu kullanılmalıdır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Panoramik diş röntgen, diş hekime tüm çenenizi, tüm dişlerinizi ve onları çevrelemekt…
Devamını OkuPanoramik diş röntgeni, ağızda bulunan tüm dişlerin ve aynı zamanda alt ve üst çeneni…
Devamını Oku