Diş hekimliğinde lazer tedavileri sıklıkla kullanılmaktadır. Lazer uygulamalar tıp alanında 60’lı yıllardan bu yana kullanılmaktadır. Diş kliniklerinde ise yaklaşık 20 yıldır kullanılmaya başlanmış, teknoloji ilerledikçe lazer cihazların uygulama alanı genişlemiştir.
Diş hekimliğinde lazer tedavileri Fethiye hakkında detaylı bilgiye yazımızın ilerleyen kısımlarından ulaşabilirsiniz.
Diş Hekimliğinde Lazer Kullanımı
Diş hekimliğinde lazer, güvenle ve sıklıkla kullanılmaktadır. Lazer sayesinde kesi veya ağrı olmamaktadır. Bu sayede hem hasta hem de doktor konforlu hissetmektedir.
Diş hekimliğinde lazer ile yapılan tedaviler aşağıdaki gibidir:
- Diş çürükleri
- Diş dolguları
- Kanal tedavileri
- Diş etleri
- Cerrahi işlemler
- Diş beyazlatma
- Kistlerin temizlenmesi
- Diş hassasiyetlerinin giderilmesi
- Kemik içerisinde gömülü olan dişlerin kolay çekilebilmesi için kemiğin lazer ile uzaklaştırılması
- Diş etlerindeki renklenmelerin ortadan kaldırılması
- Diş eti enfeksiyonlarının tedavisi
Lazerle Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi
Diş tedavilerinde kullanılan lazerlerin yumuşak ve sert doku lazerleri olduğundan bahsetmiştik. Uygun olan lazer ile hastalıklı bölge çıkarılmakta ve sağlıklı yerlere zarar vermeden iltihap arındırılmaktadır. Ayrıca, ağrı oluşmaması ve kanamanın en aza indirilmesi amaçlarıyla da lazer kullanımı tercih edilmektedir.
Gelişen teknoloji sayesinde diş hekimliğinde lazer tedavilerinin kullanım oranı artmaktadır. Ancak söz konusu bu tedavilerin mutlaka alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapılması gerekmektedir. Böylece oluşabilecek riskler en aza indirilmektedir.
Diş Hekimliğinde Lazer Kullanım Faydaları
Diş Hekimliğinde Lazer Kullanım avantajları Lazerler ile dişe ve diğer hassas dokulara temas etmeden çalışmak mümkündür. Lazer kullanılan bölgelerde %100 dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlanmaktadır. Lazer ile yapılan cerrahi uygulamalarda kanama hiç olmamakta veya en az düzeyde olmaktadır. Lazer yöntemi sayesinde her cerrahi uygulamanın ardından meydana gelebilecek riskler azalmakta ve daha hızlı bir iyileşme elde edilmektedir. Lazerle "diş beyazlatma" uygulamalarında kısa bir süre içerisinde memnun edici sonuçlar elde etmek mümkündür.
Diş hekimliğinde lazer kullanımı, hastalara birçok avantaj sağlamaktadır. Lazer tedavisi sayesinde işlem esnasında kanama olmaz, anestezi uygulanmaz ve yara daha hızlı iyileşmektedir.
Lazer ile diş beyazlatma Fethiye, eskiden kullanılan yöntemlere kıyasla hem daha kısa sürmektedir hem de oldukça konforludur.
Buna ek olarak lazerli dolgu olarak da bilinen kompozit dolgu (beyaz dolgu) uygulamasında aslında mavi bir ışık kullanılmaktadır. Kompozit dolgu kapsamında kullanılan mavi ışık, aslında lazer değildir.
Diş Tedavilerinde Hangi Lazer Kullanılmaktadır?
Diş hekimliğinde kullanılacak olan lazer, kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Lazerler sert ve yumuşak doku lazerleri kapsamında ikiye ayrılmaktadır. Bazı tip lazerler hem sert dokulara hem de yumuşak dokulara uygulanabilmektedir. Uzman diş hekimi, hastanın ihtiyacı doğrultusunda en uygun lazeri seçecektir.
Lazer Işının Özellikleri Nelerdir?
Diş hekimliğinde lazer tedavileri, birçok farklı tedavide uygulanmaktadır.
Kullanılan bu lazer ışının özellikleri aşağıdaki gibidir:
- Oldukça uzak mesafelere aynı incelikte gidebilir.
- Tek dalga boyundan ve tek renkten oluşmaktadır.
- Işık dalgaları birbirine paralel olarak konumlanır.
- Işınlar elektromanyetik alan gücüne sahip olduğu için lazer ışınlarının enerji taşıma özelliği mevcuttur.
Diş Hekimliğinde Lazer Güvenilir mi?
Lazer, x-ışını yani röntgen ışını gibi radyoaktif özellik taşımamaktadır. Yani, lazer güvenilirdir ve kişilerin sağlığını tehlikeye atacak bir tehlike teşkil etmemektedir. Lazer; hamileler, çocuklar, kalp hastalığına sahip kişiler, kalp ameliyatı geçiren kişiler, şeker hastaları, kalp pili olan kişiler de dahil olmak üzere herkeste kullanılabilir ve oldukça güvenilir bir yöntemdir.
Lazerle Diş Beyazlatma
Diş hekimliğinde lazer tedavileri kapsamında lazerle diş beyazlatma uygulaması sıklıkla yapılmaktadır. Söz konusu bu işlem, diş hekimi kliniğinde ve steril şartlarda uygulanmaktadır. Dişlerdeki lekeleri ortadan kaldırmak amacıyla hidrojen peroksit içeren beyazlatıcı bir solüsyon sürülmektedir. Ardından ise sürülen bu solüsyonun aktive olması için lazer kullanılmaktadır. Böylelikle lazerle diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilmektedir.
Lazer kullanılan bölgede dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlanmaktadır. Gücü ayarlanabilen lazer ışınının çürük dokuyu seçici davranması az madde kaybıyla tedavinin tamamlanmasını sağlar. Lazerin dişe zararı yoktur. Dişleri daha estetik hale getirdiği için yararı bulunur. Dişte lazer kullanımı sayesinde diş etleri kesilerek diş boyları uzatılır, dişlerdeki renk bozuklukları giderilir. Bu sayede diş görünümü daha estetik hale gelir. Lazerle diş beyazlatma sonrasında kalıcılık sağlanabilir. Ancak kahve, çay, kola gibi besinlerin tüketilmesine dikkat etmek gerekir. Lazer ile diş eti tedavisinde ağrı yaşanmaz. Anesteziler ile uyuşturma sağlanabilir. Lazerle diş beyazlatma işlemi sırasında acı yaşanmaz. Ancak işlem sonrasında birkaç gün hassasiyet gelişebilir. Lazerle diş beyazlatma sonucunda 3 tona kadar ton açılımı sağlanabilir.Diş tedavisinde lazer nedir?
Lazer dişe zarar verir mi?
Dişe neden lazer yapılır?
Lazerle diş beyazlatma kalıcı mı?
Diş eti lazer tedavisinde ağrı olur mu?
Lazerle diş beyazlatma acıtır mı?
Lazerle diş beyazlatma kaç ton açılır?
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diş eti iltihabı, gingivit olarak da bilinir. Diş etinde ortaya çıkan enfeksiyon duru…
Devamını OkuDiş eti hastalıkları, halk arasında yaygın olarak ‘diş eti çekilmesi’ olarak bilinen …
Devamını Oku