Ortodonti (diş teli), diş ve ağız yapısının düzensizliklerini gidermek için uygulanmaktadır. Diş teli tedavisindeki amaç, dişler ile çenenin uyumsuzluğunu giderip daha güzel bir görünüm elde etmektir. Diş teli tedavisi, ortodontik tedavi olarak da adlandırılmaktadır. Ortodonti (diş teli) tedavisini her yaştan insan yaptırabilmektedir.
Bu yazımızda ortodonti (diş teli) tedavisi hakkında merak edilen tüm konuları açıklığa kavuşturacağız.
Ortodonti Nedir?
Ortodonti halk arasında tel tedavisi olarak bilinmektedir. Aslında ortodontinin anlamı düzgün diş demektir. Ortodonti, çarpık dişleri alt ve üst çene dengesizliklerini düzelten bir bilim dalıdır. Ortodonti (diş teli) tedavisinde yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Ortodontik Tedavi Hangi Durumlarda Yapılır?
Fethiye ortodontik tedavi birçok nedenden dolayı yapılabilmektedir. Hastalar, estetik bir diş görünümü elde etmek, çarpık dişlerini düzeltmek için ortodontik diş teli tedavisine başvurmaktadır. Ayrıca düzgün bir diş yapısına sahip olunduğu takdirde ağız hijyenini sağlamak çok daha kolaydır. Diş bozukluklarında konuşma da olumsuz yönde etkilenmektedir. Ortodontik tedavi sonucunda dişlerin önde olmasından dolayı ortaya çıkan konuşma bozuklukları düzelebilmektedir.
Ortodonti (Diş Teli) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş tellerinin çalışma prensibi, hedeflenen yönde ve devamlı olarak güç uygulama şeklindedir. Dişlerin hedeflenen yapıyı ve pozisyonu alabilmesi için hafif bir basınç gereklidir. Eğer bu uygulanan basınç fazla olursa yarardan çok zarar söz konusu olabilmektedir.
Ortodonti (diş teli) tedavisinde kullanılan, dişlere yerleştirilen ve tellerin konumlandığı deliklerin mevcut olduğu aparatlara braket adı verilmektedir. Braketlerdeki deliklere yerleştirilen teller sayesinde dişler, hedeflenen pozisyona getirilmektedir.
Ortodontik Tedavinin Amacı Nedir?
Diş teli tedavisinin amacı, dişlerin kemik içerisinde hareket ettirilmesi prensibine dayanarak dişlerin istenilen pozisyona getirilmesidir. Dişlerin kemik içerisinde hareket etmesi, uzun bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşmektedir. Dişler ortalama olarak her ay, 1mm veya 2mm kadar kemik içerisinde hareket etmektedir.
Ortodonti (diş teli) tedavisinde gelişmiş tedavi tekniklerinden yararlanılarak hedeflenen sonuçlar almak mümkündür.
Braket (Diş Teli) Tipleri?
Ortodonti uygulamalarında farklı tiplerde aparey kullanılmaktadır.
Bu apareyler aşağıdaki gibidir:
- Portatif, takıp çıkarılabilen apareyler,
- Fonksiyonel aparey,
- İskeletsel bozuklukları tedavi eden apareyler vardır.
Ayrıca halk arasında diş teli olarak da bilinen metal braketler vardır.
Estetik bir görünüm isteyen hastalar için de teknoloji geliştikçe yeni braketler ortaya çıkmıştır. Bunlar şeffaf, porselen, ağız dışından belli olmayan braketlerdir.
Bunun yanında ağız dışından hiç gözükmeyen, ağız içine tatbik edilen braketler vardır. Metal veya porselen braketler hastanın isteğine göre değişebilmektedir. Hastanın tercihi, ekonomik durumuna ve kullanım tipine bağlıdır. Günümüzde klasik diş teli uygulaması, ortodontik tedavide en pratik ve uygun maliyetli bir yöntemdir.
Ortodonti Hangi Yaşlarda Uygulanabilir?
Her anne babanın, çocuğu 6-7 yaşına geldiğinde mümkünse bir ortodonti kliniğine giderek çocuğunun dişlerini muayene ettirmesi gerekmektedir. Eğer bir insanın ağzında sağlam kemik ve diş varsa ister 12 yaşınızda olun ister 60 yaşınızda olun dişler her zaman hareket ettirilebilir. Diş ve ağız kemiklerinizde bir problem tespit edilmediği sürece her yaşta ortodontik tedavi mümkün olabilmektedir. Ortodonti (diş teli) tedavisi için yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Ortodontik Diş Teli Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki; diş teli tedavisi, sabır gerektiren ve uzun bir zaman dilimini kaplayan süreçten oluşmaktadır. Tedavi öncesi ve sonrasında diş hekimi, hastaya gerekli olan tüm bilgileri aktarmalıdır. Hastanın, doktorun söylediği ve önerdiği her şeyi dikkatle dinleyip uygulaması gerekmektedir. Söz konusu bu unsurlar, ortodontik (diş teli) tedavisinde başarılı sonuçlar almayı sağlayan unsurlardandır.
Diş teli tedavisi Fethiye'de dikkat edilmesi gereken unsurlar aşağıdaki gibidir:
- Diş telinin takıldığı ilk gün ve haftalar, alışma süreci olarak nitelendirilmektedir. Bu süreç boyunca hasta, ağrı hissedebilir. Alışma süresi sonrasında ağrı geçmektedir ancak geçmezse mutlaka doktora gitmek gerekmektedir.
- Diş teli tedavisi süresi boyunca diş hekimi, tüketmekten kaçınılması gereken yiyecek ve içecekleri aktaracaktır. Bu gıdalar genel hatlarıyla; elma ve ayva gibi sert yapılı yiyecekler, kuruyemiş, cips, jelibon, lokum, sakız, yapışkan formlu çikolatadan oluşmaktadır.
- Alkol ve gazlı içeceklerden de dişteki braketlerin yerinin kayma ihtimali düşünülerek uzak durmak gerekmektedir.
- Diş teli takılan süre boyunca kişiler, sert darbe almamaya özen göstermelidir.
- Sert darbe almaya neden olacak sporlara ara verilmelidir.
Diş teli ne kadar süre kullanılmalıdır?
Diş teli tedavisinin ortalama kullanım süresi 1 ile 3 yıl arasıdır. Ancak bazı hastalarda daha uzun süre diş teli tedavisi uygulanması gerekebilir. Diş teli tedavisinin süresini kişinin diş ve ağız yapısı etkiler. Diş teli tedavisinden sonra bazı hastalarda 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılabilir.
Diş teli takılması acı verir mi?
Diş teli tedavisi uygulanırken hastalar herhangi bir ağrı ve acı hissetmez. Diş teli takıldığı gün yemek yerken çiğnemede biraz zorlanabilirsiniz. Bu sebepten dolayı ilk birkaç gün çorba, yoğurt, peynir gibi daha yumuşak gıdalarla beslenebilirsiniz.
Diş teli takıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Diş teli taktıran birisi ağız hijyenine diş teli olmayan kişilere göre daha çok dikkat etmelidir. Sert, yapışkan ve asitli yiyeceklerden kaçınmalı ve ısırarak yemek yememelidir. Diş teli taktıran kişi spor yapıyorsa diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takmalıdır.
Diş teli takılırken hangi materyaller kullanılır?
Diş teli tedavisinde kullanılan ana materyaller; braketler, ark telleri, tellerin braketler üzerinde tutulmasını sağlayan elastik veya tel ligatür parçalardır.
Diş teli fiyatları ne kadar?
Diş teli fiyatları uygulama bölgesine göre belirlenir. Diş teli fiyatları farklılık gösterebilir. Bunun sebebi hem diş teli takılırken kullanılan malzemeler hem de ortodontist tecrübesidir. Diş teli fiyatları hakkında bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Diş teli sigorta tarafından karşılanır mı?
SGK diş teli tedavisini karşılar fakat bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gereklidir. Diş teli tedavisi için kişinin gerekli şartları sağlayıp sağlayamadığını ortodonti doktorunun detaylı bir muayenesi sonrasında karar verilir.
Diş teli sonrası dişlerimi nasıl temizlemeliyim?
Ortodontik tedavi gören hastaların diş fırçaları yumuşak uçlu ve küçük boyutlu olmalıdır. Şarjlı diş fırçaları çok önerilmemektedir. Dişlerinizi fırçalarken çok hızlı ve sert darbelerle hareket etmemek gereklidir. Tellerde bulunan lastikler bu darbeden dolayı kopabilir. Ortodonti hastaları günde 5-6 kez dişlerini fırçalamalıdır. Yemekten sonra kesinlikle dişler fırçalanmalı ve diş ipi yardımı ile diş araları temizlenmelidir. Gece yatmadan önce mutlaka ağız bakımı yapılmalıdır.
Diş teli sonra yemek yeme konusunda nelere dikkat etmeliyim?
Diş teli taktırdıktan sonra çiğ sebze ve meyveyi ısırarak yemekten kaçınmalısınız. Sebzeleri haşlayarak veya pişirerek yemelisiniz. Daha yumuşak gıdalar tercih etmelisiniz. Ayrıca diş tellerinize yapışabilecek yemeklerden kaçınmanızı öneririz.
Diş teli takıldıktan sonra ağrı olur mu?
Diş teli takıldıktan sonra 7 ile 10 gün ağrı olabilir ancak bu ağrı hayat kalitenizi etkileyecek kadar yoğun bir ağrı değildir. Diş hekiminizin önereceği ağrı kesicileri kullanarak bu ağrıları hafifletebilirsiniz. Diş teli; ağız, dişler ve damağa uyum sağladığında bu ağrı geçecektir.