Şeffaf plak tedavisi, son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte oldukça sık ön plana çıkmaya başlamaktadır. Klasik yöntemlere oranla çok daha avantajlı bir yöntem olduğu gözlemlenmektedir. Ortodontik tedavi yöntemi olan şeffaf plak tedavisinin estetik bir tarafı da bulunmaktadır. Şeffaf plaklar, tel takmak istemeyen ancak diş görünümünden memnun olmayan kişilere uygulanmaktadır. Şeffaf plak tedavisi Fethiye, en ideal estetik tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Bu yöntemde hastadan alınan ölçüler dijital bir ortama taşınmaktadır. Burada ideal konumlar belirlenmektedir.
İçindekiler
- Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
- Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
- Şeffaf Plak Nasıl Uygulanır?
- Şeffaf Plak Avantajları Nelerdir?
- Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Durumlarda Önerilmez?
- Şeffaf Plak Tedavisinde Konuşmada Zorluk Çekilir mi?
- Şeffaf Plak Tedavisi için Yaş Sınırlaması Var mıdır?
- Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları
Aynı zamanda her aşama için ağızda görünmeyen ve takıp çıkarılabilen plaklar üretilmektedir. Plaklar belirli aralıklar ile değiştirilmekte ve ideal pozisyonlarına taşınmaktadır. Şeffaf plak tedavisi, estetik bir sorun oluşturmadığından dolayı sıkça tercih edilen bir yöntemdir.
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
Şeffaf plak tedavisi, telsiz ortodonti olarak da tanımlanabilen bir yöntemdir. Klasik metal veya porselen teller kullanılmamaktadır. 3 boyutlu yazıların yardımı ile özel şeffaf plaklar hazırlanmaktadır. Böylelikle ortodontik tedavi gerçekleştirilmektedir. Farklı ortodontik bozukluklara uygulanabilmektedir. Dişlerde yer alan çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışların tedavisinde gerekli görülmektedir.
Şeffaf plak tedavisinin oldukça estetik bir tedavi yöntemi olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda çıkartılabilir şeffaf plaklar ile birlikte gün içerisinde tedaviye istenildiği gibi ara verilebilmektedir. Takılıp çıkarılabildiğinden dolayı ağız hijyeni kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun yanında dışarıdan kolayca görünmediğinden dolayı estetik bir görünümün elde edilmesini sağlamaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Diş çapraşıklığını düzeltmek için kullanılmaktadır. Şeffaf plak tedavisinin metal ve porselen diş tellerine alternatif olarak geliştirilmiş olan bir yöntem olduğu bilinmektedir. Çapraşık dişlerin tedavisinde kullanılmasıyla birlikte yemek yerken, diş fırçalarken çıkarılabilir olması avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda görünmediğinden dolayı estetik bir kaygı oluşumuna da neden olmamaktadır.
Şeffaf plak tedavisi şu kişilere uygun görülmektedir:
- Çene kemiğinde gömülü diş olmayan kişilere
- Dişlerde bulunan çapraşıklığı şeffaf plak ile düzletilebilecek olan kişilere
- Dişlerinin arasında büyük boşluk olmayan kişilere
- Ağız, diş ve çene yapısı ortodonti tedavisine uygun olan kişilere
Şeffaf Plak Nasıl Uygulanır?
Şeffaf plak tedavisinde ilk olarak hastanın ağzından ölçüler alınmaktadır. Hem alt çeneden hem de üst çeneden alınan ölçüler doğrultusunda ilerlenmektedir. Dişler fotoğraflandırılmakta ve röntgen çekimi yapılmaktadır. Ölçüler doğrultusunda hastaya uygun bir şeffaf plak hazırlanmaktadır. Plak hazırlandıktan sonra hastanın ağzına takılmaktadır. Plak takma ve çıkarma işlemleri hastanın kendisi tarafından da kolayca yapılabilmektedir.
Şeffaf Plak Avantajları Nelerdir?
Bu tedavinin avantajları ile ortodonti tedavisi daha kolay bir hale getirilmektedir. Şeffaf plak, telsiz tedavi olarak da bilinen ortodonti tedavisi türü olarak da tanımlanabilmektedir. Kişiye özel uygulanan bir tedavi yöntemidir. Pek çok avantajı bulunduğundan dolayı son dönemlerde oldukça sık tercih edilmektedir. Özellikle şeffaf olması ve estetik görünümü bozmaması oldukça sık tercih edilmesine neden olan bir avantajdır. Bununla birlikte kullanımı çok kolaydır. Geleneksel yöntemlere göre oldukça rahattır.
Hastanın konuşmasını etkilememekte ve kolayca çıkarılabilmektedir. Temizlenmesi kolay olduğundan dolayı hijyenik bir yöntemdir. Hızlı bir tedavi yöntemidir. Tedavi tamamlanmadan son hali görülebilmektedir. Bilgisayar ortamında görülen öncesi ve sonrası halleri daha iyi bir şekilde ilerleme sağlanmasına neden olmaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Durumlarda Önerilmez?
Şeffaf plak tedavisinin uygulanamadığı bazı durumlar vardır.
Bu durumlar aşağıdaki gibidir:
- Normal boyutlara göre çok küçük diş boyutu olan hastalarda
- İleri boyutta kemik erimesi olan hastalarda
- Diş eti sağlığının iyi olmadığı hastalarda
- İleri seviyede ve şiddetli çene eklemi ağrısı olan hastalarda
- Ortognatik cerrahi (çene cerrahi) hastalarında
Şeffaf Plak Tedavisinde Konuşmada Zorluk Çekilir mi?
Şeffaf plak tedavisinin ilk birkaç haftasında, hasta alışma sürecinde olur ve bu süreç boyunca konuşmasında birtakım farklılıklar görülebilmektedir. Alışma süreci sonrasında konuşmadaki bu farklılıklar ortadan kalkacaktır.
Şeffaf Plak Tedavisi için Yaş Sınırlaması Var mıdır?
Hayır, bu tedavi için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Şeffaf plak tedavisinin uygulanıp uygulanmayacağı kararını, uzman diş hekimi gerekli kontroller sonrasında vermektedir.
Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları
Şeffaf plak tedavisi fiyatları Fethiye,hastadan hastaya değişim göstermektedir. Son dönemlerde diş teli kullanmak istemeyen hastalar tarafından sıkça tercih edilen bu yöntem estetik kaygıların giderilmesini sağlamaktadır. Dışarıdan belli olmadığından dolayı rahatça kullanılabilmektedir. Pek çok avantaja sahip olan bir yöntemdir ve hastanın ağız yapısına uygun olarak özel bir şekilde hazırlanmaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi için uygun aday kimdir?
Diş yapısında bozukluk olan ve dişlerinin arasında boşluk olan hastalara şeffaf plak tedavisi uygulanabilir. Şeffaf plak tedavisi her yaş grubundaki hastaların tercih edebileceği bir yöntemdir. Özellikle son dönemlerde çocuklarda şeffaf plak tedavisini tercih etmeye başlamıştır. Hastanın şeffaf plak tedavisine uygun olup olmadığını ortodontist hekimin muayenesi sonrasında karar verilir.
Şeffaf Plak Tedavisi için ne kadar süre gerekir?
Hastanın ağız ve çene yapısına göre şeffaf plaklar üretilir ve diş hekimine gönderilir. Şeffaf plak tedavisi süresi hastanın dişlerinin var olduğu konuma göre ortalama 3-5 ay arası sürmektedir. Her bir şeffaf plak günde 22 saat kadar kullanılacak olup 2 hafta boyunca takılır.
Şeffaf Plak Tedavisi acı verici midir?
Şeffaf plak tedavisi sonrasında ilk zamanlar plağın ağız içinde yarattığı baskıdan dolayı bir miktar ağrı yaşanması normaldir. Ağrı yaşadığınız durumlarda diş hekiminizin size tavsiye edeceği ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
Şeffaf Plak Tedavisi sonrası diğer tedavileri kullanmak mümkün müdür?
Şeffaf plak tedavisi hafif dereceli diş problemlerinde kullanılır. Bu tedaviden sonra eğer sorun tekrarlanırsa diğer tedaviler kullanılabilir ancak genellikle şeffaf plak tedavisi sorunun çözümünde yeterli olacaktır.
Şeffaf Plak Tedavisi fiyatları ne kadar?
Şeffaf plak tedavisinin fiyatları tedaviyi uygulayan doktor, uygulanacak tedavi ve tercih edilen şeffaf plak kalitesine göre değişmektedir. Daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Şeffaf Plak Tedavisi sigorta tarafından karşılanır mı?
Şeffaf plak tedavisi diğer ortodontik tedaviler gibi sigorta kapsamında olabilir. Ancak, sigorta planınızın kapsamına ve limitlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Bazı sigorta şirketleri, bu tedavi türünü kapsam dışı bırakabilirken, bazıları esnek olabilir.
Şeffaf Plak Tedavisi ne kadar etkilidir?
Şeffaf plak tedavisinin etkisi; hastanın ağız yapısı, dişlerin durumu ve tedavinin süresi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak şeffaf plak tedavisi diğer tedavi yöntemleri kadar etkili ve başarılı bir yöntemdir. Tedavinin sonuçları, kişinin dişlerinin gereksinimlerine ve tedavinin doğru bir şekilde uygulanmasına dayanır.
Şeffaf Plak Tedavisi sırasında nelere dikkat etmek gerekir?
Şeffaf plak tedavisinin başarısı için plakların takma süresine uygun hareket etmek oldukça önemlidir. Şeffaf plak tedavisi sırasında ağız bakımı oldukça önemlidir. Şeffaf plaklar aşırı sert ve yapışkan gıdaların tüketilmesine engel olabilir. Tedavi süreci sırasında plaklar ağızda bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Plakların ağızda ağrı, hassasiyet veya yaralanmaya neden olduğu durumlarda doktora başvurmak gerekmektedir. Şeffaf plak tedavisi sürecinde düzenli kontroller ve takip ziyaretleri oldukça önemlidir. Doktorun öngördüğü randevulara zamanında gitmek ve kontrol süreçlerine eksiksiz katılmak tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına yardımcı olacaktır.
Şeffaf Plak Tedavisi sonrası neler beklenir?
Şeffaf plak tedavisi bittikten sonra ilk 6 ay boyunca şeffaf plakların gece gündüz kullanılması gerekmektedir. Yemek yerken plaklar çıkarılmalıdır. Şeffaf plak tedavisi sonrasında hafif ağrı, hassasiyet ve rahatsızlık hissi gibi belirtiler görülebilir. Ancak bu durumlar genellikle kısa süreli ve geçicidir.