Gömük diş, ağızda çıkması gereken yerde çıkma vaktinin geçmesine rağmen çıkamamış dişlere verilen isimdir. Gömülü olan dişlerin tamamı çene kemiğinin içerisinde kalabileceği gibi aslında doğru yerde olup üzerlerinde sadece yumuşak doku olduğundan da görünmeyebilmektedir. Dişlerin bir kısmının ağızda görülüp kalan kısmının diş etinin altında kaldığı dişlere de yarı gömülü diş ismi verilmektedir.
İçindekiler
Dişlerin gömülü kalmasını etkilemekte olan pek çok farklı etken bulunmaktadır. Bu nedenlerden bazen bir tanesi bazen ise birden fazlası aynı anda etkili olabilmektedir.
Dişin gömülü kalmasının sebepleri arasında genetik etkenler, komşu dişlerin yer değiştirerek dişin önünü kapatması, çene darlığından dolayı ağızda yer olmaması, sürme zamanı gelen dişlerin üzerinde bulunmakta olan süt dişlerinin tedavi edilmeyen çürüklerinden dolayı altlarında oluşan enfeksiyonun sürmeyi etkilemesi sayılabilmektedir.
Gömülü Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gömülü olan dişler hastanın beslenme işlevlerini etkileyecek bir alanda ya da diş, yüz estetiğinde olumsuz yönde etkileyecek durumda ise ortodontik açıdan değerlendirerek tedavi edilmektedir. Bu sayede gömülü dişle ilgili olan sorunların ortadan kalması sağlanmaktadır. Aynı zamanda estetik kaygılarda giderilmektedir. Bu ameliyatlarda dişin yer almakta olduğu bölge lokal anestezi ile uyuşturulmakta, dişin etrafındaki kemik kaldırılarak gömülü olan diş çekilmektedir.
Diş çekim işlemi yapıldıktan sonra dikiş atılarak yaranın tedavi süreci başlatılmaktadır. Yaklaşık bir hafta ile on gün sonrasında dikişler alınmakta ve tedavi sonlandırılmaktadır. İşlem sonrasında antibiyotik veya ağrı kesici tedavisi uygulanabilmektedir. Bir saat süren bu işlem sonrasında operasyon tamamlanmaktadır.
Gömülü Diş Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Fethiye gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat kadar sürmektedir. Hastaya genel anestezi uygulanmakta veya sinir blokları biçiminde bölgesel uyuşturmalar uygulanabilmektedir. Genellikle hastanın uyutulması ya da dişin lokal olarak uyuşturulması önerilmektedir. İşlem sonrasında sigara kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Çünkü sigara iyileşme hızının azalmasına neden olmaktadır. Kemiğin iyileşmesini bozma eğilimine sahiptir. Bundan dolayı da sigaranın ameliyattan bir hafta önce bırakılması önerilmektedir.
Ayrıca ameliyat dönemine kadar ağız bakımının iyi bir şekilde gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Bakım, iyileşme süreci açısında oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Gömülü Diş Ameliyatı Zor mu?
Aslında duyulan kadar zor bir işlem değildir. Cerrahi bir işlem olduğu bilinmektedir. Bazı insanlara oldukça korkutucu gelebilmektedir. Ancak gömülü dişin ameliyatı çok zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel ya da genel anestezi yapılmakta ve hastanın acı hissetmesinin önüne geçilmektedir.
İşlem esnasında herhangi bir zorluk çekilmemektedir. Ortalama bir saat süren işlem sırasında anestezi sayesinde hasta uyutulduğundan dolayı hiçbir şeyi hissetmemektedir. Ameliyattan sonra ağrılar var ise bazı ilaçlar ile geçmesi sağlanmaktadır. İşlemden önceki ve sonraki süreç zor geçmemektedir.
Gömülü Diş Zararlı mı?
Bu dişler ağrılı olabilmekte ve enfeksiyon gibi durumlara yol açabilmektedir. Komşu dişe ya da diş köküne baskı yaparak zarar verebilmektedir. Eğer gömülü olan dişi çevrelemekte olan kese sıvı dolup, kistik bir yapının oluşmasına müsait olacak şekilde genişlemeye başlar ise daha ciddi sorunlar oluşmaya başlamaktadır. Kistin büyümeye devam etmesi ile birlikte etrafındaki kemiğe, sinir dokusuna veya komşu dişlere kalıcı hasarlar verebilmektedir.
Nadiren de olsa tedavi edilmeyen kist duvarından tümör gelişimi görülebilmektedir. Bunun tedavisi içinde oldukça ciddi bir cerrahi tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir. Gömülü diş tedavisi Fethiye ise oldukça kolay bir şekilde ve kısa bir sürede yapılabildiğinden dolayı pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diş eti hastalıkları, halk arasında yaygın olarak ‘diş eti çekilmesi’ olarak bilinen …
Devamını OkuPanoramik diş röntgen, diş hekime tüm çenenizi, tüm dişlerinizi ve onları çevrelemekt…
Devamını Oku